Ruoka

MT:n raati maisteli uutuusmakkaroita – suosikissa peräti 90 prosenttia lihaa

Parhaiden makujen takana olivat suuret valmistajat. Raati piti eniten makkarasta, jossa oli toisiksi vähiten rasvaa kaikista maistetuista.
Maistettujen joukossa oli erikokoisia, näköisiä ja tuntuisia makkaroita. Raakana muita veltommat raakamakkarat napakoituivat kypsyessään.

Makkara kuuluu kesään ainakin yhtä läheisesti kuin uudet perunat ja mansikat. Suomalaiset söivät viime vuonna reilut 10 kiloa ruokamakkaraa henkeä kohden. Lisäksi 77 prosenttia suomalaista ilmoitti makkaran suosikkigrillattavakseen muutaman vuoden takaisessa Atrian kyselyssä.

Makkaramieltymys näkyy nykyisin myös kauppojen hyllyllä. Maustettujen makkaroiden lisäksi kylmäaltaat pullistelevat raakamakkaroita ja vähemmän perinteisistä lihoista, kuten kalkkunasta, tehtyjä makkaroita.

MT:n viisihenkinen makuryhmä maistoi uutuuksia juhannuksena toden teolla alkavaa grillikautta silmälläpitäen. Maistelussa oli isojen tuottajien kuten HK:n ja Atrian, sekä pienempien, kuten Makulihan ja Kivikylän, makkaroita.

Maistetut tuotteet olivat pääosin kotimaisia. Ainoastaan yksi, Lidlin bratwurst, oli peräisin Saksasta. Suomalaiset makkarat olivat enemmän maistajien mieleen.

Maistettujen joukossa oli yksi juustomakkara, maustettuja grillimakkaroita, kalkkuna- ja kanamakkara, kaksi raakamakkaraa sekä varsin perinteinen A-luokan ”grilleri”.

Jauhomakkarat jäivät maistelun ulkopuolelle, sillä jokaisen makutestatun lihapitoisuus oli yli 70 prosenttia. Kaikkein lihaisimmassa makkarassa lihaa oli peräti 90 prosenttia.

Kaikki makkarat grillattiin briketeillä ennen maistelua. Tuotteet maisteltiin sellaisinaan, ilman sinappia, ketsuppia tai muita mausteita. Maistojen välissä suut huuhdottiin vichy-vedellä ja suomalaisella pienpanimo-oluella.

Ensimmäisenä maisteltiin Kivikylän kuoretonta kalkkunamakkaraa. Se sisältää 73 prosenttia suomalaista kalkkunanlihaa. Muuta lihaa ei ole käytetty.

Paketin kyljessä kerrottiin, että kyseessä on napsahtamaton uutuus. Ominaisuus ei ollut maistajille erityisen mieleinen.

Napsahtamattomuus oli monen mielestä enemmän heikkous kuin vahvuus. Kalkkunamakkaraa kuvailtiin miedoksi lastenmakkaraksi ja terveysmakkaraksi.

Yksi maistajista arvioi makkaran olevan tuttu kouluruokalan makkarakeitosta.

Makkaran ulkonäkö herätti maistajissa myös epäilyksiä. Koska kuorta ei ollut, makkara näytti ennen grilliin menoa löysältä.

Makutestin toinen oli Makulihan Olivia Italia -grillimakkara. Se sisältää 76 prosenttia suomalaista porsaanlihaa. Makkara on maustettu italialaisittain basilikalla, oreganolla ja extra-neitsytoliiviöljyllä.

Olivia oli selvästi maistajien mieleen. Rakenne sai kehuja: edellisen, kuorettoman makkaran jälkeen suutuntuma ja ”napsahdus” keräsivät kiitosta.

Makkaraa myös luonnehdittiin mehukkaaksi ja jopa aavistuksen fiiniksi. Paketin kyljessä mainostettu oliiviöljy ei juuri maistunut, mutta sen ansiosta Olivia tuntui hiukan muita porsasmakkaroita kevyemmältä.

Italialaistyyppiset mausteet saivat niin ikään kiitosta. Yrtit ja muut makuaineet näkyivät selvästi lihamassan joukosta. Tämä vahvisti ajatusta mausteisesta makkarasta.

Kolmantena grillistä lautaselle nostettiin Lidlin juustobratwurst. Kyseessä on testin ainoa makkara, jota ei ole valmistettu Suomessa. Makkara sisältää 78 prosenttia porsaanlihaa. Lihan alkuperää ei ole ilmoitettu pakkauksessa.

Tämä tuote ei tehnyt maistajiin vaikutusta. Makkaran olemusta kuvailtiin liian paksuksi. Paistopinnasta syntyvä grillin maku ei yltänyt makkaran sisälle.

Rakennetta kuvailtiin huonoksi ja myös maku jätti maistajat kylmäksi. Juustomakkaran ystäville tämä saattaa maistua, mutta raadin jäsenet eivät sellaisiksi tunnustautuneet.

Seuraavana vuorossa oli Snellmanin Eetvartti-grillimakkara. Kyseessä on niin sanottu perinteinen A-luokan ”grilleri”. Eetvartti sisältää 79 prosenttia Suomalaista porsaanlihaa ja 7 prosenttia suomalaista naudanlihaa. Yhteensä lihapitoisuus on 86 prosenttia.

Mitään erityismausteita ei Eetvartista löydy. Paketin kyljessä kuitenkin mainitaan, että makkara sisältää merisuolaa. Sen sijaan Eetvartti ei sisällä lisättyä fosfaattia, koneellisesti erotettua lihaa tai kamaraa.

Koneellisesti erotetun lihan puuttuminen aiheutti yhdessä testaajista pientä jupinaa. Eläimestä kun olisi hyvä käyttää kaikki, mikä irti lähtee.

Maultaan Eetvartti on hyvä perusmakkara, joka oli kaikkien maistajien mieleen. Makkara ei yllättänyt, mutta ei myöskään aiheuttanut pettymystä.

Maistajien mielestä kyseessä on varma valinta mökillä grillattavaksi. Koostumus oli kaikkien mielestä mehevä.

Viidentenä maistettavana oli Naapurin Maalaiskananpojan lime-jalapenogrillimakkara. Makkara sisältää 72 prosenttia suomalaista broilerinlihaa.

Makua kuvailtiin itämaiseksi. Eräs maistajista sanoi, että maku muistuttaa pikanuudeleita. Myös muut löysivät makkarasta keittomaisia aromeita.

Kanamakkara ei tehnyt raatiin vaikutusta. Sitä luonnehdittiin kalpeaksi, jopa epämiellyttäväksi kokemukseksi. Yksi maistaja viidestä kuitenkin ilmoitti pitävänsä makkarasta.

Kuudentena grillistä tullut makkara keräsi maistajilta eniten kiitosta. Kyseessä on HK:n Preussin Peter -raakamakkara. Peter sisältää 90 prosenttia suomalaista porsaanlihaa ja on näin ollen makutestin lihaisin vaihtoehto.

Raakamakkara oli kypsentämättömänä muita maistettavia löysemmän oloinen, mutta napakoitui grillissä kiitettävästi. Koska kyseessä on raakamakkara, sen paistoaika on esikypsytettyjä pidempi.

Maistajien mukaan Peter tuntui ja maistui lihaisalta. Sen tuoksu muistutti porsaan ribsejä tai vastaavaa kokolihatuotetta. Peter oli rasvainen ja mehukas. Saksalaistyyppiset mausteet toivat etäisesti mieleen siskonmakkaran.

Viimeiseksi maistettavaksi jäi Atrian Artesaani lämminsavustettu raakamakkara. Se sisältää 79 prosenttia suomalaista porsaanlihaa.

Edellisen tavoin tämäkin vaatii hiukan esikypsennettyjä makkaroita pidemmän valmistuksen.

Myös tämä tuote sai runsaasti kiitosta niin mausta kuin suutuntumastakin.

Makkaraa kehuttiin myös makutestin kauneimmaksi.

Kuori oli kaikkein napsahtavin. Syöntikokemus oli rouskuva ja mehukas. Maku oli maistajien mieleen, mutta moni arvioi makkaran hyvin suolaiseksi.

Ulkonäön perusteella makkaraa arveltiin yrttiseksi. Yrttejä mausta toki löytyi, mutta ne uhkasivat jäädä suolan jalkoihin. Tämä vaati muita maistettavia kipeämmin juotavaa seurakseen.

KUVAT: Sanne Katainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lapsen allergia mullistaa koko perheen ruokailun – joskus on pakko laittaa turvallisuus terveellisyyden edelle

Grillikausi alkaa – Muista nämä vinkit hyvään lopputulokseen

Aarre: Tunnetko peltokanankaalin? Toukokuussa kukkiva villivihannes on herkullinen ja helppo tunnistaa

Ostaisitko viiniretken metsään? Sellaisia myydään nyt Vihdissä