LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ruoka

Näin suomalainen söi viime vuonna: Kulutti 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 64 kiloa vihanneksia

Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaiset kuluttivat henkeä lisäksi 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita.
Riitta Mustonen
Tuoreiden vihannesten kulutusmääräksi viime vuonna arvioidaan noin 64 kiloa henkeä kohti, mikä kuitenkin sisältää myös mahdollisen hävikin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.

Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen samana kuin edellisvuonna, 81 kilossa henkeä kohti, kun mukaan lasketaan myös riista ja syötävät elimet.

Paino on ruhopainoa, eli siinä ovat mukana myös luut ja hävikki. Varsinaisesti syöty liha on tästä noin kolmannes, kuten tässä uutisessa kerrotaan.

Siipikarjanlihan kulutus lisääntyi vuodesta 2016 kuusi prosenttia. Luonnonvarakeskus huomauttaa, että siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on jatkunut jo toistakymmentä vuotta peräkkäin. Siipikarjanlihan lisäksi myös naudanlihan kulutus kasvoi. Edellisvuoteen verrattuna naudanlihaan kului prosentin verran enemmän. Sianlihan kulutus sen sijaan oli vajaat neljä prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Naudanlihaa syötiin vuonna 2017 keskimäärin 19,4, sianlihaa 33,4 ja siipikarjanlihaa 24,9 kiloa henkeä kohti.

Maidon kulutus väheni keskimäärin viisi prosenttia edellisvuodesta. Silmiin pistävää on se, että rasvattoman maidon kulutus väheni jyrkästi. Rasvattoman maidon kulutus väheni nimittäin reilut 14 prosenttia edellisvuodesta. Kevytmaitoa taas kului lähes edellisvuoden tahtiin, mutta täysmaidon kulutuksessa oli sen sijaan parin vuoden laskusuunnan jälkeen kasvua seitsemän prosenttia edellisvuodesta.

Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna keskimäärin henkeä kohti noin 112 litraa, josta rasvatonta maitoa oli kolmannes, kevytmaitoa 56 prosenttia ja täysmaitoa reilu kymmenen prosenttia.

Piimän ja viilin kulutus väheni noin kuusi prosenttia. Jogurttia syötiin suunnilleen edellisvuoden malliin. Kerman kulutuksessa oli nousua noin kuusi prosenttia. Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin vuonna 2017 kaikkiaan 160 kiloa henkeä kohti eli noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Juuston kulutus väheni pari prosenttia edellisvuodesta vajaaseen 26 kiloon. Voin kulutus oli samaa luokkaa kuin edellisenä vuonna, eli 3,5 kiloa. Kananmunia syötiin lähes 12 kiloa henkeä kohti.

Viljan kokonaiskulutus lisääntyi vuodesta 2016 vajaan prosentin 80 kiloon henkeä kohti. Kauran kulutus lisääntyi kilon verran, 7,3 kiloon, ja riisin kulutus 0,2 kiloa, kuuteen kiloon henkeä kohti. Vehnää ja ruista käytettiin lähes saman verran kuin edellisvuonna, 44,5 ja 15,5 kiloa.

Sitrushedelmien kulutus väheni kymmenen prosenttia, 13 kiloon henkeä kohti. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus pysyi lähes ennallaan 46 kilossa. Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä syötiin yhteensä vajaa seitsemän kiloa. Tuoreiden vihannesten kulutusmääräksi viime vuonna arvioidaan noin 64 kiloa henkeä kohti, mikä kuitenkin sisältää myös mahdollisen hävikin.

Luken ravintotasetilasto on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta kotimainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruokakäyttöön.

Lisätty juttuun 5.7.2018 kello 10:59 tieto Luonnonvarakeskuksen tilastointitavasta ja kypsennetyn lihan määrästä.

Lue lisää:

MTK: Lihan kulutuksesta kouhkataan turhaan - luvut kolminkertaistuvat, kun luut ja hävikki lasketaan mukaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä tuo kauppoihin amerikkalaisen kasvipohjaisen ruokatuotesarjan, joka on noussut Britannian ykköseksi

Onko raha tiukassa? Kokeile Lottaruokaviikon pula-ajan reseptejä

Suomi mukana ensimmäisen kerran kansainvälisessä ruokakampanjassa – Pro Luomu sai EU:lta yli miljoona euroa luomutuotteiden menekin edistämiseen

Tiedätkö, mikä oleellinen ero on myymälässä olevalla Leipomolla ja Leipämöllä?