Ruoka

Kyrö Distilleryn Koskue valittiin maailman parhaaksi kypsytetyksi giniksi: "Kotimainen ruistisle antaa hennon pippurisuuden"

Tuomaristo kiitteli ginin suutuntumaa ja jälkimakua.
Jyrki Johannes Tervo
Kalle Valkonen nuuhkii Napue-ginin laatua.

Kyrö Distillery Companyn Koskue Cask Gin valittiin Britanniassa Gin Masters-kilpailussa parhaaksi kypsytetyksi giniksi.

Tänä vuonna kilpailussa oli ennätysmäärä ginejä, kypsytettyjen ginien sarjassa oli kaiken kaikkiaan 40 kilpailijaa. Tuomaristo koostui juoma-alan ammattilaisista. Suuren osallistujamäärän takia tuomaristo oli jakautunut viiteen paneeliin.

Kilpailun tuomaristo luonnehti voittajaa seuraavasti:

"Upea suutuntuma ja aivan uskomaton jälkimaku, aivan kuin olisi syönyt sitruunalla ja katajanmarjalla maustettua sokerikakkua – teki mieli lisää heti!"

Kyrön päätislaaja Kalle Valkonen kertoo, että Koskue on ikään kuin rakennettu tynnyrin ympärille.

"Saamme tynnyristä kolmen kuukauden kypsytyksen jälkeen hyvän ginin ja tämän jälkeen täydennämme sen appelsiininkuori- ja mustapippuritisleillä. Ginin pohjatisleenä on ruistisle joka antaa hennon pippurisuuden.”

Ginissä käyetty ruis on suomalaista täysjyväruista.

Koskue sopii Valkosen mielestä parhaiten hieman huonommalle säälle.

"Se toimii sellaisenaan siemailtuna tai suodattamattomalla omenamehulla joko jäillä tai höyryävän kuumana.”

Koskue aloittaa elämänsä samaa reittiä kuin yrityksen tunnettu Napue. 10 kuivayrttiä haudutetaan ruistisleessä ja tislauksen aikana tislaushöyryt johdetaan kiinanruusun ja seljankukan lävitse.

"Lopputuloksena on 12 yrtin hyvä perusgini. Tässä kohtaa Napuen ja Koskuen tiet eroavat: Napueen lisätään tuoreena tislattuja luonnonyrttejä ja Koskue laitetaan maistumaan valkotammitynnyreihin. Lopputulos on hyvinkin erilainen", Valkonen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keitätkö mökillä uudet perunat järvivedessä? Katso syy, miksi asiantuntijan mukaan niin ei kannattaisi tehdä

Alkoholittoman oluen myynti kasvanut huimasti – hellekesä sai suomalaiset litkimään myös pullovesiä

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen