Ruoka

Näin teet naakasta herkullista ruokaa – tunnettu keittiömestari vinkkaa

Keittiömestari myöntää, että hänellä on naakkaa kohtaan ennakkoluuloja.
Markku Vuorikari
Naakka-ateriaan voisi sopia jokin tumma kastike, jossa olisi puolukkaa tai karviaista.

Naakan rauhoitus päättyi elokuun alussa. Nyt kun naakkaa saa metsästää, joku on saattanut alkaa pohtia, voisiko naakkasaaliita hyödyntää jotenkin ruuanlaitossa.

Tv:stäkin tuttu pitkän linjan keittiömestari ja Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja, lappeenrantalainen Ulla Liukkonen myöntää Maaseudun Tulevaisuudelle, ettei naakka ole lintu, josta hän haluaisi aivan ensimmäisenä lähteä tekemään ruokaa.

"Kyllä se on viimeisiä lintuja, joita rupeaisin tekemään", hän sanoo.

Liukkonen ei kuitenkaan hetkeäkään epäröisi, jos joku pyytäisi häntä valmistamaan naakasta ruokaa. Liukkosella on nimittäin kokemusta niin fasaanin kuin sorsankin valmistamisesta.

"Minulle on opetettu kotona, että kaikkea pitää maistaa. Silloin se tarkoittaa sitä, etten epäröi ruveta naakkaakaan maistamaan ja tekemään siitä ruokaa. Kaikkea täytyy kokeilla", Liukkonen sanoo.

Jos Liukkonen lähtisi tekemään naakasta ruokaa, hän varmasti laittaisi linnun uuniin, ja paistaisi. Paistamisen jälkeen lintu päätyisi kokeneen keittiömestarin käsissä johonkin tummaan, esimerkiksi puolukoilla maustettuun kastikkeeseen.

"Voi sanoa, että minulla on vähän ennakkoluuloja, kuten varmasti monella muullakin. Jos tekee hyvänmakuisen kastikkeen, sillä pystyy vaikuttamaan siihen, että ihmiset eivät välttämättä tiedä, mitä se edes on", hän perustelee ratkaisuaan.

Naakka on tumma lintu, joten sille sopiva kastike voisi Liukkosen mukaan olla vaikkapa jokin tumma kastike, jossa olisi mukana jokin happo esimerkiksi kotimaisesta puolukasta tai karviaisesta.

Lisukkeena keittiömestari tarjoaisi naakan kanssa esimerkiksi perunapyreetä tai voissa paistettuja, persiljasilpulla maustettuja perunoita. Perunan lisäksi naakan lisukkeeksi sopisi hänen mukaansa myös esimerkiksi hunajaporkkana.

"Kun siellä on jo happoa, porkkanan kautta tulisi sitä makeutta", hän kertoo.

Mausteeksi naakka saisi kylkeensä laakerinlehtiä, pippuria sekä sipulia.

Jos naakasta lähtee tekemään ruokaa, on keittiömestarin mukaan tärkeää verestää lintu kunnolla sekä pitää huolta katkeamattomasta kylmäketjusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaipaatko ideoita juhannusaterialle? MT:n ruokatoimittaja kokosi ohjeet viiteen varmaan kesäherkkuun

Veljekset innostuivat sipsien tekemistä niin paljon, että tuovat kotiin muovipussilla perunankuoria

Suomalainen Jymy-jäätelö myyntiin 330 marketissa Saksassa ja Itävallassa

Grillaatko nuotiolla? Olet huipputrendikäs – luolamiesgrillaus on tämän vuoden juttu