Ruoka

Roiskeläppä ja maksalaatikko eivät peräänny – Myydyimpien valmisruokien kärki muuttuu hitaasti

Sirkoista puhutaan ja vegaanius villitsee, mutta tutut einekset pitävät pintansa ja pelastavat perheet alkavanakin kouluvuonna. Yllättäviä nousijoita ovat puurot ja lahnapihvi.
Carolina Husu
Einespitsa

Sirkoista kohkataan, ja yhä useampi on vegaani. Nököttääkö sinun jääkaapissasi silti edelleen pino roiskeläppiä tai rasioittain valmislaatikoita? Oletkohan vähän trendeistä tipahtanut ja ajastasi jälkeenjäänyt?

Et, vaan olet vahvaa valtavirtaa!

Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta moni niistä sammuu yhtä nopeasti kuin on syttynytkin. Tai vaikka ei sammuisi, ihmiset puhuvat enemmän kuin tekevät.

Mitään muuta ei voi päätellä myydyimpien valmisruokien listoista. Suomen ostetuin valmisruoka-­ateria ja Saarioisten myydyin tuote on vuodesta toiseen maksalaatikko. Perässä tulevat lihaperunasose- ja liha­makaronilaatikko, ”roiskeläppä” eli einesjauheliha­pitsa sekä pinaattikeitto.

”Ne ovat perinneruokia ja hyviä perustuotteita, jotka maistuvat kaikenikäisille. Suosikkien kärki muuttuu todella hitaasti”, johtaja Mirja Lonka Saarioisilta sanoo.

Maksalaatikkoa myydään yli kahdeksan miljoonaa rasiaa vuodessa. Kovin moni ei sitä kotona kokkaa. Jos kokkaa, huomaa, ettei maku vastaa käsitystä oikeasta maksalaatikosta, siis siitä eineksestä.

Lonka tietää omasta kokemuksestaan, että itse tehty vispipuurokaan ei ollut lasten mielestä yhtä hyvää kuin Saarioisten muiden äitien tekemä.

Einekset pysyvät suosittuina, sillä valmisruoka auttaa lapsiperheiden arjessa. Pitsa maistuu lapsille ja nuorille ja on opiskelijoille halpaa perusruokaa. Kaikki eivät ole myöskään saaneet kotiruuan valmistamisen esimerkkiä lapsuudenkodissaan, joten osa elää läpi elämän eineksillä. Niissäkin on nykyisin valinnanvaraa: hyllystä löytyvät kaikki kotiruuat lihasopasta ja pannukakusta eksoottisiin maailmanmakuihin.

K-ryhmä vahvistaa tiedon perinteisten einesten suosiosta. K-ruokakauppojen viisi myydyintä valmisruokaa ovat Saarioisten maksa-, lihaperuna- ja liha­makaronilaatikot, Kivikylän Kotipalvaamon Palvarin lihapullat sekä pietarsaarelaisen Fresh Servantin Fresh kana-tacosalaatti.

”Vanhat suosikit pitävät pintansa. Varsinaisena muutoksena voidaan pitää annossalaattien suosion merkittävää kasvua parin viime vuoden aikana. Kasvisruokabuumi näkyy, mutta se ei ole vielä muuttanut kärjen järjestystä, vasta hiljattain markkinoille tulleista sirkoista puhumattakaan”, kertoo Jaakko Mäntyranta K-ryhmän viestinnästä.

Valmisruokien myynti on lisääntynyt K-kaupoissa viime vuosina voimakkaasti. Nopeimmin kasvavia tuoteryhmiä ovat mikroateriat, annossalaatit ja puurot. Kasvussa ovat myös pakastepitsat sekä esimerkiksi Pirkka bataattiranskalaiset ja Lähikalahankkeen lahnasta valmistettu Pirkka saaristolaiskalapihvi, Mäntyranta kertoo.

”Kestosuosikit pitävät pintansa”, sanoo myös S-ryhmän valikoimapäällikkö Heidi Salmi. Viiden myydyimmän valmisruuan joukossa ovat pinaattiletut, lihapyörykät, maksalaatikko sekä liha- ja riisipiirakat. Kovimpia nousijoita ovat täytetyt leivät, wrapit, burritot, annossalaatit ja mikroateriat.

Salmen mukaan kasvipohjaisissa tuotteissa on moni­nkertaisia kasvulukuja, mutta määrissä ne eivät vielä tavoita vastaavia lihaa sisältäviä tuotteita.

Supistuvia nimikkeitä ovat sen sijaan perinteiset majoneesipohjaiset salaatit ja pasteijat, joita myydään valmisruokahyllyn sijasta paistopisteistä.

Saarioisten tekemän kyselyn mukaan suomalaisten kasvisruokasuosikkien kolmen kärki on valmistajasta riippumatta pinaattikeitto, pinaattiohukaiset ja kasvissosekeitto.

Lonkan mielestä kasvisruokaan luo uskoa se, että 72 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä sitä nykyistä enemmän. Totuus on kuitenkin toinen: puolet ei syö kasviruokaa päivälliseksi koskaan tai syö sitä vain harvoin. Erityisen kehno ryhmä ovat 45–54-vuotiaat miehet – ja naiset.

Ruokateollisuus pysyttelee trendien mukana kehittelemällä kasvisversioita myös ”perinneruuista”, kuten pitsasta, makaronilaatikosta ja lasagnesta. Toisaalta sellaisia kasvisruokia kuin porkkanalaatikkoa ja riisipuuroa myydään kesälläkin.

Saarioisilla kasvisruuat eivät kuitenkaan kuulu vielä myydyimpien tuotteiden joukkoon pinaattikeittoa lukuun ottamatta.

”Vispipuuron myynti on kasvanut kaksinumeroisin prosentein tänä vuonna, vaikka sitä on tehty jo 60 vuotta. Puurot elävät nyt uutta tulemistaan”, Lonka sanoo.

Vispipuuro sopii kaikenikäisille ja myös vegaaneille ja kelpaa kylmänäkin.

Puurojen ohella suosikkeja ovat yhden hengen talouksille sopivat keitot ja ruukut sekä Power Bowl -salaattiateriat, jotka tosin valmistetaan Virossa ja kanaversion broileri on puolalaista, Lonka jatkaa.

Trendiruoka sisältää muutenkin usein eksoottisia eli tuontiraaka-aineita.

Lue myös: Suomalainen kadotti tuntuman tuoreeseen ruokaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen