Näin hyvin yhteistyö pelaa Vihdissä: Reilu hinta viljelijälle, laadukasta ruokaa kauppiaalle - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Näin hyvin yhteistyö pelaa Vihdissä: Reilu hinta viljelijälle, laadukasta ruokaa kauppiaalle

Vihtiläinen K-kauppias järjesti markkinointitempauksen paikallisten tuottajien puolesta.
Jarkko Sirkiä
Mainio Puutarhan luomuviljelijä Jasmin Paananen osallistui markkinatempaukseen Vihdissä. Ostoksilla Satu Korhonen.

Kuivuuden ja heikon kannattavuuden aiheuttamia haasteita on Suomessakin selätetty viljelijän ja kaupan - tai oikeammin kauppiaan - yhteistyöllä.

Perjantaina Vihdin K-supermarketin pihalla järjestetyssä tapahtumassa viljelijät möivät tuotteitaan ilman paikkamaksua tai välikäsiä.

Markkinatempauksen takana on paikallinen kauppias Timo Laukkanen.

"Ruokatiloja lopetetaan hurjaan tahtiin. Itselleni on tärkeää suomalainen puhdas ruoka ja omavaraisuus. Aidot maut ilman antibiootteja, gmo:ta ja lisäaineita! Siksi haluan kantaa oman korteni kekoon ruuantuotannon jatkumiseksi Suomessa."

Paikalle saapuneen luomuviljelijä Jasmin Paanasen valikoima on pyörryttävän laaja: On perunaa, sipulia, härkä- ja pensaspapua, erilaisia kesäkurpitsoja, porkkanaa, lehtikaalia, punajuurta...

Kauppiaan ja viljelijöiden yhteistyö ei rajoitu perjantain tempaukseen. Paanasen tilalta lähtee Laukkasen kauppaan viikoittain satokassi. "Timo ostaa sen hyvään hintaan ja saa vegehyllyynsä kymmenen kilometrin päässä tuotettua luomusatoa."

Yhteistyö alkoi kauppiaan aloitteesta: hän löysi Paanasen tilan sosiaalisesta mediasta ja etsi hänet käsiinsä. "Ehdotin hänelle satokassia, joka on alusta asti ollut meidän oma brändituote. Timo on aktiivinen ja keksii erilaisia tempauksia ja tapahtumia."

Omilla pelloilla maaperä on hyvässä kunnossa, joten kesän kuivuus ei ole ollut ylittämätön ongelma, Paananen jatkaa. "Kaksi ensimmäistä vuotta teimme tilalla pelkkää maanparannusta."

Haasteena ovat sen sijaan tuholaiset, joiden takia erityisesti kaalit ovat kärsineet. Kasteluun on turvauduttu jonkin verran. Markkinointitempaus sujui Paanasen osalta hienosti.

"Hyvin on mennyt, heti aluksi oli vilkasta. Tunnelma on mukava."

Lue myös:

Vihtiläinen kauppias järjestää tempauksen, jonka tuotot jaetaan kokonaan paikallisille tuottajille – "Haluan kantaa oman korteni kekoon"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Iskikö koronakriisi ruuantuotantoon ja kuinka kekseliäs ruokasektori on? Katso keskustelu kello 13

Näin pelastat pakastepaistin, jos se on päässyt sulamaan sähkökatkon seurauksena – älä pakasta uudestaan