Ruoka

Armeijan kasvisruokapäivä: Varusmiehille syötetään ulkomaista kasviproteiinia – kotimaisen saatavuus heikkoa

Leijona Cateringin varuskuntaravintoloiden pakollinen kasvisruokailu kasvaa neljällä aterialla kuutta viikkoa kohti.
Kari Salonen
Kaartin jääkärirykmentin varusmiehiä ruokailemassa vuonna 2014.

Kasvisruokailu varuskunnissa lisääntyy, mutta muutoksen vaikutusta tarjoiltavan ruuan kotimaisuuteen ei ole arvioitu.

"Emme ole laskeneet sitä vielä. Haemme luonnollisesti koko ajan lisää kotimaisia kasviproteiineja", varuskuntaravintoloita pyörittävän Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petri Hoffren sanoo MT:lle.

Yle uutisoi tiistaina, että Leijona Catering tarjoaa jatkossa viikoittain kahdella aterialla vain kasvisruokaa. Kun varuskunnissa tarjoillaan päivittäin lounas ja päivällinen, muutos tarkoittaa käytännössä yhtä pakollista kasvisruokapäivää viikossa. Kasvisruokailuja ei tosin sijoiteta samalle päivälle.

Aloite muutokseen tuli varusmiestoimikunnilta, ja päätöksen asiasta teki Leijona Catering. Hoffren huomauttaa, ettei kasvisruuan painotus kasva tyhjästä.

"Meillä on tälläkin hetkellä kahdeksan kasvisruokaa kuuden viikon listalla, ja lisäämme sitä nyt neljällä", Hoffren toteaa.

Muutoksen taustalla on muun muassa ilmastoajattelua, mutta ei tavoitteita kustannussäästöistä. Proteiininlähteenä kasvisaterioissa käytetään muun muassa soijasuikaleita, quornia ja herneproteiinia. Hoffrenin mukaan suomalaisten kasviproteiinien käyttöä estää hintaa enemmän niiden huono saatavuus.

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman vahvistaa, että kotimaisten kasviproteiinielintarvikkeiden saanti voi tämän päivän tilanteessa olla haastavaa.

"Jos heti tänään pitää saada isoja määriä, niin voi olla vaikeuksia. Tähän asti kasvisvalkuaisen suurin markkina on ollut rehuteollisuus. Elintarvikepuolella ei ole ollut kysyntää", Schulman toteaa.

Tilanne voisi jo hieman pidemmällä aikavälillä olla Schulmanin mukaan muutettavissa. Kysynnän myötä tuotanto voisi suuntautua enemmän elintarvikkeisiin.

Leijona Catering tekee myös yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa uusien kotimaisten kasviproteiinilähteiden hyödyntämiseksi.

Lue myös:

Yle: Varusmiehille jatkossa pakollinen kasvisruokapäivä – syynä ilmastonmuutos ja terveellisyys

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Selvitys koulujen korona-ajasta: Kouluruokailuja järjestetty laittomasti jakamalla ruokarahaa ja maskit valtaosalla hankkimatta

Löytyvätkö nämä tuotteet ostoskoristasi? K-ryhmä listasi ensi vuoden 15 nousijaa

K-ryhmän myynti osoittaa selvin luvuin kotimaisen suosion kasvun korona-aikana

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava