Ruoka

Avokadokiloon kuluu jopa 2 000 litraa vettä – K-ryhmä rajoittaa tuontia kriittisimmiltä alueilta

K-ryhmä selvitti avokadon viljelyn vesiriskejä, sillä avokado on yksi janoisimmista hedelmistä. Suomalaisten vesijalanjäljestä puolet tulee ulkomailta
Riitta Mustonen
Avokado viihtyy kuivassa maassa, mutta tarvitsee paljon vettä.

K-ryhmä painottaa avokadojen hankintaa jatkossa alueille, joilla vesiriski on vähäisin.

Kesällä suurin osa K-ruokakauppojen avokadoista tulee Perusta ja Etelä-Afrikasta, talvella taas esimerkiksi Espanjasta ja Chilestä. Jatkossa ongelmallisimmalta alueelta Chilen Petorcasta K-ryhmä ei enää tuo avokadoja.

Avokado on lyhyessä ajassa kiilannut yhdeksi suomalaisten suosikkihedelmistä. Viime vuonna pelkästään K-ruokakaupoissa avokadon myynti kasvoi 16 prosenttia. Hipsterihedelmäksikin nimettyä avokadoa ostetaan suhteellisesti eniten Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa ja Kirkkonummella.

Suosion noustessa on virinnyt keskustelu vesisyöpön avokadon viljelyn ympäristövaikutuksista.

Avokado on yksi janoisimmista hedelmistä. Se viihtyy kuivassa maaperässä, mutta vaatii kasvaakseen paljon vettä, jopa 400–2000 litraa kiloa kohti.

K-ryhmä teki kevään ja kesän aikana laajan selvityksen oman avokadonhankintansa vesiriskeistä. Tavoitteena oli tunnistaa toimitusketjussa ne alueet, joilla esiintyy vesi- tai saasteongelmia.

K-ryhmä kävi ympäristöjärjestö WWF:n menetelmää hyödyntäen yksitellen läpi kaikki 280 alkutuottajaa, joiden avokadoja Kesko toimittaa K-ruokakauppoihin.

"Avokadon viljelyn vaikutukset vaihtelevat alueittain, ja selvitystyön pohjalta kykenemme jatkossa painottamaan hankintaa alueille, joilla vesiriski on vähäisin", sanoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

"Yksilön valintojen vaikutukset ulottuvat kauas oman maan rajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi suomalaisten vesijalanjäljestä puolet tulee ulkomailta", Kalervo sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia

Luovan yrittäjän keittiössä valmistuu rohkeita kokeiluja

Söin täällä: Kelpoa kotiruokaa Susihukkasessa

Tuotekehittäjä uskoo: Härkis-tuotteista on nähty vasta alku