Ruoka

Leipomiseen keskittyvissä näyttelyssä tutustutaan taikinaan kaikin aistein – "Makuaisti on museossa suhteellisen vaikea toteuttaa"

Hotelli- ja ravintolamuseossa avautuvassa näyttelyssä tutustutaan leipomiseen kaikilla aisteilla.
Kari Salonen
Tutkija Tiina Kiiskinen on ihastuksissaan tekstiilileivonnaisista, jotka kuuluvat näyttelyn tarpeistoon. Hotelli- ja ravintolamuseosta näyttelyn on tarkoitus lähteä kiertämään Suomea.

Varmasti suurimmalta osalta suomalaisista onnistuu perinteisen palmikon punominen, mutta osaisitko sinä letittää pullapitkon neljällä säikeellä? Entäpä viidellä?

Tutkija Tiina Kiiskinen tarttuu ronskisti neljään pötkylään ja alkaa pujotella niitä lomittain. Pian iskee kuitenkin tenkkapoo. On pakko vilkaista ohjeista apua.

Kiiskisen onkin syytä harjoitella pullapitkojen oikeaoppista letitystä, sillä hänen työpaikallaan Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä on juuri avautunut Taikinan taju -näyttely, jossa perehdytään leipomiseen kaikkien aistien avulla.

Ennen kuin kukaan pullannälkäinen ehtii innostua liikaa, museoon ei ole suinkaan kannettu sammioittain pullataikinaa. Kiiskisen pitkossa risteilevät kangaspötkylät, jotka kyllä näyttävät erehdyttävästi pullataikinalta.

Näyttelytilassa on myös lukuisia muita herkkuja, jotka lähempi tarkastelu paljastaa ompeluksiksi. Pullapitkot on saatu museosta Lahdesta, muut ovat Stadin ammattiopiston tekstiiliopiskelijoiden luomuksia.

"He ovat tehneet myös realistisen kokoisia karjalanpiirakoita ja Carneval-keksejä, joilla lapset pääsevät leikkimään kahvilaa", Kiiskinen kertoo.

Taikinan taju on Hotelli- ja ravintolamuseon ensimmäinen ensisijaisesti lapsille suunnattu näyttely. Aihe haettiin vallalla olevasta leipomisbuumista, joka saa innokkaat jauhopeukalot taitelemaan toinen toistaan huikaisevampia herkkuja kotioloissa.

Näyttelyssä käydään läpi leipomisen vaiheet raaka-aineesta aina valmiiseen leivonnaiseen asti jokaista viittä aistia hyödyntäen. Ensin upotetaan kädet taikahiekkaan, jota tunnustelemalla voi leipoa vaikka hiekkasämpylöitä. Sitten katsellaan keksien kohoamista, kuunnellaan keittiön kolinoita ja haistellaan huumaavia mausteita.

Mutta miten ihmeessä museossa pääsee maistelemaan mitään, kun kaikki kosketusetäisyydellä olevat herkut on leivottu kankaista?

"Makuaisti on museossa suhteellisen vaikea toteuttaa, joten olemme laittaneet makunystyrät töihin verbaalisessa muodossa. Voimme vaikka miettiä miltä eri värit maistuvat."

Kiertomatkan aikana pohditaan vastauksia kiperiin leivonta-aiheisiin kysymyksiin. Miksi vatsa tulee kipeäksi, jos syö liikaa taikinaa? Miten ruokahävikkiä voisi vähentää? Mitä taikinassa tapahtuu, kun sitä vaivataan?

Esillä on vanhoja keittiötarvikkeita, mutta myös gluteenittomia jauhopusseja ja sämpylätaikinaan sopivia sirkkoja.

Tarjolla on lisäksi reseptejä, joiden vaikeusaste vaihtelee yhdestä kolmeen kaulimeen. Kaikkia kävijöitä on haluttu puhutella, taidoista viis.

"Yksi näyttelyn punaisista langoista on, että kaikki osaavat leipoa. Se voi joskus olla valmiskakun sulatus tai piirakan teko valmistaikinasta", Kiiskinen sanoo.

Hän muistuttaa, että leivonnassakin täytyy osata olla itselleen armollinen.

"Ei tarvitse näännyttää itseään sen alle, että täytyy suunnilleen itse lähteä kasvattamaan vilja leivonnaista varten."

Näyttelyn tarkoituksena on herätellä muistoja, tuoksut kun saattavat palauttaa mieleen hetkiä vuosikymmentenkin takaa. Myös innostaminen yhteisiin leivontatuokioihin on tärkeää, sillä miten muuten lapsi voisi oppia milloin pullataikinaa on vaivattu tarpeeksi kauan.

Kiiskisenkin rakkain leivontamuisto ajoittuu hänen lapsuuteensa. Hänellä oli tapana leipoa kalakukkoa mumminsa kanssa.

"Pidin lapsena vain kalakukon kuoresta, mutta sitä oli silti hauska tehdä yhdessä. Kärsivällisyyttä piti vain harjoittaa, että malttoi odottaa siihen asti, että on valmista."

Taikinan taju -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä toukokuun 2019 loppuun asti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin suomalaiset söivät viime vuonna: Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan, rukiin ja rasvattoman maidon kulutus laskivat

Menestysreseptin etsintä alkaa televisiossa: kuusi yrittäjää kilpailee, kenen tuote pääsee kaupan hyllylle

Foodwestin tekemiseen tulee uusi mittakaava: ruokayrityksiä auttavan asiantuntijapajan tilat nelinkertaistuvat

Maistuuko sinullekin pulla? Et ole yksin – suomalainen syö kahvileipää kolmesti viikossa