Ruoka

Mehevän mojovat kasvikset pullistelevat nyt parhaimmillaan – Ota tästä herkulliset reseptit kasviruokapäivään

Ruoka 30.08.2018

Syyskuussa kotimaisten kasvisten tarjonta täyttää vaativimpienkin toiveet. Täydennä tuoretta satoa viljavalmisteilla tai runsasproteiinisilla palkokasveilla ja siemenillä, niin nälkä pysyy pitkään loitolla.


Sanne Katainen
Täytä muhkeat pihvitomaatit gluteenittomalla kaurarouheella ja metsäsienillä.
Täytä muhkeat pihvitomaatit gluteenittomalla kaurarouheella ja metsäsienillä.
Sanne Katainen
Mausteinen kasvispata maistuu sellaisenaan tai lisäkkeenä.
Mausteinen kasvispata maistuu sellaisenaan tai lisäkkeenä.
Sanne Katainen
Vihreällä makaronilaatikolla on edellytyksiä kohota kasvispäivän arkiruokasuosikiksi.
Vihreällä makaronilaatikolla on edellytyksiä kohota kasvispäivän arkiruokasuosikiksi.
Sanne Katainen
Halkaistuna paahdettu munakoiso toimittaa helposti pihvin virkaa.
Halkaistuna paahdettu munakoiso toimittaa helposti pihvin virkaa.

Kulutusluvut kertovat, että kasvisten suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina. Kansaa kannustetaan pitämään kasvispäivä viikossa ja pidättäytymään lihasta lokakuussa. Satokausikalenteri on tehnyt trendi-ilmiöksi sen, minkä vanha kansa on pitänyt itsestään selvänä: suositaan sitä, mitä maa, metsät ja vedet milloinkin tarjoavat.

Kasvisruokatoive ei enää saa kokin kulmia kohoamaan kysyvästi, vaan tarjonta on kasvanut niin ravintoloissa, kouluissa, laitoksissa kuin kaupan eineshyllyn valikoimissa.

Rennoimmin asiaan suhtautuva täyttää lautasensa mahdollisuuksien mukaan kasviksilla, mutta tarpeen tullen heittäytyy sallivaksi sekasyöjäksi eli fleksaajaksi. Monissa perheissä taituroidaan jäsenten ruokamieltymysten ja -rajoitteiden kanssa. Olisihan mukava syödä yhteisessä pöydässä samaa ruokaa.

Näissä ruokaohjeissa ei ole lihaa eikä kalaa, mutta makua ja mehevyyttä on lisätty maitovalmisteilla. Lihansyöjä voi maistella kasvisruokaa pihvinsä lisäkkeenä, ja vegaani viilata ohjeen maidot ja hunajat itselleen sopiviksi.

Mikään ei estä lisäämästä pataan tai laatikkoon uuden ajan kasviproteiinivalmisteita, kuten Härkistä tai Nyhtökauraa. Ne käyttäytyvät keittiössä kypsän jauhelihan tapaan.

Vihreä makaronilaatikko

6 annosta

4 dl penne rigate -kuviopastaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

½ (200 g) parsakaalia

1 rs (noin 70 g) pinaattia

1 ps (200 g) pakasteherneitä

Munamaito

6 dl täysmaitoa

4 kananmunaa

2–3 rkl makeaa chilikastiketta

1 ½ tl suolaa

1 tl kuivattua basilikaa

½ tl valkopippuria

3 dl emmentaalijuustoraastetta

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan.

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne paistinpannulla öljytilkassa. Leikkaa parsakaalin kukinnot paloiksi ja varsi oikein ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele ja kuivaa pinaatin lehdet. Hienonna ne karkeasti.

Lisää kasvikset kattilaan ja kääntele sekaisin. Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Mittaa maito kulhoon, vatkaa joukkoon munat ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Munakoisoveneet tsatsikin kera

4 annosta

2 (à 350 g) munakoisoa

suolaa ja mustapippuria myllystä

3 rkl rypsiöljyä

Tsatsiki

3 dl kurkkua karkealla terällä raastettuna

2 dl kreikkalaista jugurttia

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2–3 rkl tuoretta minttua silputtuna

1 tl juoksevaa hunajaa

1 tl suolaa

½ tl omenaviinietikkaa

¼ tl mustapippuria

Lisäksi

½ dl kurpitsansiemeniä

Huuhtele munakoisot ja halkaise ne pituussuunnassa. Leikkaa halkaisupintaan ristiviiltoja parin sentin syvyydeltä. Rouhi pintaan suolaa ja pippuria. Anna maustua vartin verran.

Tee sillä välin tsatsiki. Valuta kurkkuraastetta siivilässä. Painele vielä käsin liika neste pois. Yhdistä kulhossa kaikki tsatsikin ainekset. Anna kastikkeen maustua peitettynä jääkaapissa.

Kuivaa munakoisoista pintaan kihonneet "kyyneleet" talouspaperiin. Kuumenna öljy paistinpannussa. Nosta munakoisot pannuun ristiviillot alaspäin. Paista kullanruskeiksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes munakoiso on pehmennyt. Käännä munakoisot ja paista toiselta puolelta vielä 5 minuuttia.

Nosta munakoisoveneet annoslautasille, lusikoi päälle tsatsikia ja ripottele pintaan kurpitsansiemeniä. Tarjoa lisänä vihreää salaattia.

Pihvitomaatit kaura-kantarellitäytteellä

6 annosta

6 (à noin 250 g) pihvitomaattia

Täyte

1 ½ dl kaurarouhetta

½ l kasvislientä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

200 g tuoreita kantarelleja

1 rkl voita tai rypsiöljyä

2 rs (à 100 g) maustettua tuorejuustoa (kantarelli)

noin 1 tl suolaa

¾ tl mustapippuria rouhittuna

1 dl lehtipersiljaa silputtuna

Leikkaa tomaateista kansi ja koverra sisusta pois tomaattiveistä ja teelusikkaa apuna käyttäen. (Käytä sisus vaikkapa mausteiseen kasvispataan, katso seuraava resepti.)

Keitä kaurarouhe kypsäksi kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan, noin 8 minuuttia. Kuori ja silppua sipulit. Käsittele sienet pannuvalmiiksi (tai sulata pakastetut ja silppua ne).

Kuumenna sieniä paistinpannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää rasva ja sipulit ja kuullota 5 minuuttia. Lisää tuorejuusto pannuun nokareina ja sekoittele, kunnes juusto on liuennut. Siirrä pannu sivuun ja sekoita joukkoon kypsä kaurarouhe (3 dl). Mausta ja tarkista maku. Täyte saa olla reippaasti maustettu.

Täytä tomaatit. Nosta kannet päälle ja kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Vinkki: Voit halutessasi tarjota lisäkkeenä myös uunissa kypsennettyjä peruna- tai bataattilohkoja.

Vinkki: Gluteenittoman kaurarouheen voit korvata keitetyllä riisillä tai ohralla.

Mausteinen kasvispata

4 annosta

2 sipulia

½ dl rypsiöljyä

1 ½ tl currya

2 prk (285/170 g) isoja valkoisia papuja

200 g kirsikkatomaatteja

1 (noin 100 g) suippopaprika

2 dl kivettömiä oliiveja

pala (30 g) inkivääriä

pala punaista chilipalkoa

2 kanelitankoa

1 ½ tl suolaa

ripaus sokeria

1 dl appelsiinimehua

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

Lisäksi

½ ruukkua korianteria

1 prk (2 dl) ranskankermaa

Kuori ja lohko sipulit. Kuumenna öljy padassa ja lisää curry öljyyn. Kuullota sipuleita muutama minuutti, kunnes ne ovat pehmeitä.

Valuta ja huuhtele purkkipavut hyvin siivilässä. Huuhtele kirsikkatomaatit, paloittele paprika ja oliivit. Kuori ja raasta inkivääri. Viipaloi chili.

Lado kaikki ainekset ja mausteet pataan. Kaada päälle appelsiinimehu ja tomaattimurska. Sekoita ainekset ja anna porista miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.

Ripottele pintaan korianterisilppua. Tarjoa lisänä ranskankermaa ja vaikkapa appelsiinin kuoriraasteella maustettua kuskusia.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT