Ruoka

Kyselytutkimus: Ruokakermojen lisäaineet ovat suomalaisille melko vieraita

Suomalaisista yli puolet sanoo valitsevansa mahdollisimman luonnollisia ruokakermoja.
Jarkko Sirkia
Ruokakermoissa ja sen kaltaisissa valmisteissa on eroja.

Arlan ja Kantar TNS:n tekemässä kyselytutkimuksessa kävi ilmi, etteivät suomalaiset tunne ruokakermoissa käytettyjä lisäaineita. Niistä haluttaisiin saada lisää tietoa.

Jopa 90 prosenttia suomalaisista sanoo käyttävänsä ruokakermaa. Yli puolet käyttää maitopohjaista ruokakermaa. Ruokakerman kaltaisen valmisteen valitsee 39 prosenttia, ja täysin kasvipohjaisen kermankaltaisen tuotteen 16 prosenttia kuluttajista.

Kaupan kylmähyllyltä voi löytyä jopa 39 erilaista ruokakermaa tai ruokakerman kaltaista valmistetta. Tutkimuksen mukaan kuluttajien on vaikea tunnistaa eri tuotteiden välisiä eroja ja niissä käytettyjä lisäaineita.

Ruokakermat sisältävät kerman lisäksi yleensä ainakin tärkkelystä. Moniin kermoihin on lisätty tärkkelyksen lisäksi vettä.

Muita mahdollisesti lisättyjä aineita ovat sakeuttamisaineet, stabilointiaineet ja happamuudensäätöaineet. Kasvipohjaisissa ruokakermankaltaisissa valmisteissa ei ole kermaa tai muita eläintuotteita ollenkaan.

Ruokakerman voi resepteissä korvata esimerkiksi kuohukermalla ja itse valitulla suurusteella.

Jopa 63 prosenttia suomalaisista uskoo, että lisäaineettomat tuotteet ovat parempia. Kolmasosa sanoo käyttävänsä elintarvikkeita, joissa ei ole keinotekoisia väri-, maku- tai säilöntäaineita.

Kyselytutkimuksen mukaan myös ruokakermojen tuoteselosteita pyritään lukemaan, mutta vain muutama prosentti sanoo tuntevansa ne tarkkaan. Lähes puolet suomalaisista haluaisi saada lisätietoja ruokakermojen tai niiden kaltaisten valmisteiden lisäaineista.

Suomalaisista yli puolet sanoo valitsevansa mahdollisimman luonnollisia ruokakermoja. Mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävän ruokakerman valitsee 46 prosenttia suomalaisista, ja 38 prosenttia haluaa välttää ruokakermojen keinotekoisia väri- ja makuaineita.

Veden lisääminen joihinkin ruokakermoihin hämmentää kuluttajia. Kyselytutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista käyttää mieluiten ruokakermaa, johon ei ole lisätty vettä.

52 prosenttia ajattelee, että ei ole reilua maksaa täyttä hintaa ruokakermasta, johon on lisätty vettä.

Reilu kolmasosa vastaajista pitää osittain tai täysin kasvipohjaisia valmisteita terveellisempinä, mutta samalla vajaa kolmasosa ajattelee niissä olevan enemmän lisäaineita. Jopa 63 prosenttia ei osannut sanoa, onko kasvipohjaisissa kermankaltaisissa valmisteissa enemmän lisäaineita.

Luomu-tuotteet yhdistetään luonnollisuuteen vahvimmin. Jopa 41 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että luomu ruokakerma ei sisällä mitään säilöntä- tai lisäaineita, ja viidesosa pitää luomu-ruokakermaa terveellisimpänä vaihtoehtona.

Tutkimuksen käytännön toteutuksesta ja analysoinnista vastasi Kantar TNS. Tutkimus toteutettiin valtakunnallisena internet-kyselynä kesäkuussa 2018. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 034 suomalaista ikäryhmästä 18–79 vuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menestysreseptin etsintä alkaa televisiossa: kuusi yrittäjää kilpailee, kenen tuote pääsee kaupan hyllylle

Foodwestin tekemiseen tulee uusi mittakaava: ruokayrityksiä auttavan asiantuntijapajan tilat nelinkertaistuvat

Maistuuko sinullekin pulla? Et ole yksin – suomalainen syö kahvileipää kolmesti viikossa

Puu sysää muovia syrjään ruokapakkauksissa