Ruoka

Bunge kehitti Raisiossa siemenlevitteen, josta se odottaa vientimenestystä

Margariinitehdas Bungen Raision tehtaalla valmistettava levite sisältää neljänlaisia siemeniä. Levitteestä suurin osa, jatkossa jopa 90 prosenttia, menee vientiin.
Riitta Mustonen
Siemenlevite on kehitetty Suomessa.

Keiju Paahdetut siemenet -levitettä on jo myynnissä Suomen lisäksi Unkarissa ja Puolassa, sillä sen on kehittänyt Bungen kansainvälinen tiimi, johon kuuluivat nämä maat ja Saksa. Päävastuu kehityksestä oli kuitenkin Suomessa, samoin valmistus.

Bungen innovaatiojohtaja Anri Saarisen mukaan Raisioon jouduttiin rakentamaan levitettä varten kokonaan uusi tuotantolinja, missä levitteeseen sekoitetaan siemenet.

Siemenlevitteelle odotetaan hyvää kysyntää ulkomailla. Ensi vuonna sitä aletaan viemään myös Baltian maihin, Ruotsiin ja Saksaan. Bunge Finlandin toimitusjohtaja Antero Lehtonen odottaa viennin osuuden kasvavan jopa 90 prosenttiin.

Nyt Bungen tuotteista menee vientiin reilu neljännes, mutta uuden tuotteen myötä viennin osuus voi kasvaa jopa kolmannekseen liikevaihdosta, Lehtonen ennakoi.

Uutuudessa on 15 prosenttia siemeniä: rouhittua auringonkukansiementä, rouhittua kurpitsansiementä, seesamin- ja pellavansiementä. Sen rasvaprosentti on 50.

"Tavoitteena oli kehittää levite, jossa olisi herkullisen maun lisäksi myös suutuntumaa", Saarinen kertoo.

Saarinen lupaa, että seuraava uutuus levitteisiin tulee markkinoille ensi vuonna.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menestysreseptin etsintä alkaa televisiossa: kuusi yrittäjää kilpailee, kenen tuote pääsee kaupan hyllylle

Foodwestin tekemiseen tulee uusi mittakaava: ruokayrityksiä auttavan asiantuntijapajan tilat nelinkertaistuvat

Maistuuko sinullekin pulla? Et ole yksin – suomalainen syö kahvileipää kolmesti viikossa

Puu sysää muovia syrjään ruokapakkauksissa