Ruoka

Luumukukkoa ja omenakakkua: Syysherkut valmistuvat puusta pudonneista

Ruoka 07.09.2018

Syksyllä uunista nostetaan kanelilta tuoksuvia omenaleivonnaisia sekä luumupaistoksia. Jäätelö tai vaniljakastike täydentää happamanmakean herkkuannoksen.


Kari Salonen
Omena- ja luumuviipaleet muodostavat piiraan pinnalle mosaiikkimaisen kuvion.
Omena- ja luumuviipaleet muodostavat piiraan pinnalle mosaiikkimaisen kuvion.
Kari Salonen
Kaurahiutaleet mehevöittävät pudokkaista valmistetun omenakakun.
Kaurahiutaleet mehevöittävät pudokkaista valmistetun omenakakun.
Kari Salonen
Makea kinuskirahka täydentää hapokasta luumuista ja omenoista tehtyä hedelmäwokkia.
Makea kinuskirahka täydentää hapokasta luumuista ja omenoista tehtyä hedelmäwokkia.
Kari Salonen
Luumukukon voi valmistaa myös pieniin annosvuokiin. Vaniljajäätelö kruunaa lämpimänä tarjottavan leivonnaisen.
Luumukukon voi valmistaa myös pieniin annosvuokiin. Vaniljajäätelö kruunaa lämpimänä tarjottavan leivonnaisen.

Kotipuutarhan omenapuiden alla riittää tänä syksynä poimittavaa. Kaikki eivät välttämättä ole aivan ykkösluokan yksilöitä. Kannattaa tutkia raakoja ja heikkolaatuisiakin omenoita, sillä niistä voi saada viipaleita piirakan päälle.

Täysin kypsä ja makea omena ei pehmene uunissa niin hyvin kuin hapan ja puoliraaka omena. Uunissa omenan happamuus laantuu ja lopputuloksena on happamanmakea piiras. Kotimaisia omenoita ei välttämättä tarvitse kuoria. Mikäli kuori on sitkeä, se kannattaa poistaa. Lopputulos on herkullisempi ja paloja on helpompi leikata.

Omenoista syntyy leivonnaisten lisäksi maistuvia jälkiruokia. Kaurahiutalepaketista löytyvä omenapaistoksen ohje kannattaa hyödyntää. Kaurahiutaleet sopivat hyvin myös omenaleivonnaisiin.

Omenoiden ohella syksyllä kypsyvät luumut. Luumua ja kriikunaa on vaikea erottaa toisistaan. Hedelmät tunnistaa kiven perusteella. Kriikunan kivi on pyöreähkö ja luumun soikea. Luumun kivi irtoaa helposti ja kriikunan kiveen jää hedelmälihaa kiinni.

Pensasmaisen kriikunan hedelmät ovat pienkokoisia. Pinnalla on hieno sininen nukka. Hedelmäliha on kellanvihreää. Sekä luumuista että kriikunoista saa yhdessä omenoiden kanssa kauniin väristä hilloa tai marmeladia.

Tuoreista luumuista voi leipoa omenoiden tapaan erilaisia herkkuleivonnaisia. Mehevät kakut, piiraat ja ruistaikinakuoreen valmistettu kukko valmistuvat yhtä hyvin luumuista kuin omenoista, tai käytä täytteeksi molempia.

Luumukukko

8–10 annosta

Pohja

200 g voita

3/4 dl ruokosokeria

2 1/2 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

5 dl luumusuikaleita

1 dl fariini- tai ruokosokeria

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos.

Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele se uunivuoan (Ø noin 23 senttimetriä) pohjalle ja reunoille 3–4 sentin korkeudelle. Taputtele loppu taikina leivinpaperille ja leikkaa siitä leivinpyörällä suikaleita.

Suikaloi pestyt luumut ja levitä pohjan päälle. Ripottele sokeria luumuille. Nosta taikinasuikaleet päälle. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa.

Vinkki

Luumut voi korvata happamilla, soseutuvilla omenoilla.

Hedelmäwokki

6–8 annosta

3–4 hapanta omenaa

6–8 tuoretta luumua

1 tlk (227/45 g) ananasta paloina

1 rkl inkivääriraastetta

2 rkl voita

1/2 tl kanelia

2 rkl ruokosokerisiirappia

Tarjoiluun

Kinuskirahka

1 prk (250 g) pehmeää maitorahkaa

1 1/2 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

Valmista ensin kinuskirahka. Keitä kuohukermasta ja fariinisokerista paksu kinuskikastike. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa rahkan kanssa kastikkeeksi.

Kuori ja kuutioi omena. Lohko tuoreet luumut. Valuta ananaspalat. Sulata voi paistinpannulle ja anna sen ruskistua. Lisää kuumalle pannulle hedelmät ja inkivääriraaste. Pyöräytä niitä nopeasti pannulla. Mausta ripauksella kanelia ja ruokosokerisiirappia. Nosta pannu levyltä ja anna hedelmien jäähtyä haaleiksi.

Luumu-omenapiiras

noin 20 palaa

Pohja

1 prk (200 g) vaniljarahkaa

100 g voita

1 rkl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kauralesettä

1 tl leivinjauhetta

Pinnalle

4–5 (400 g) omenoita

3–4 (200 g) tuoreita luumuja

1 dl kuohukermaa

1/2 dl fariinisokeria

ripaus suolaa

Sekoita rahka ja pehmeä voi keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-rahkaseokseen.

Taikinaa ei kannata vaivata, ainoastaan sekoittaa nopeasti. Anna taikinan levätä jääkaapissa omenoiden ja luumujen viipaloinnin ajan. Pese hedelmät ja kuori omenat. Ota pois luumuista kivi ja omenoista siemenkota. Leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi.

Kauli taikina suorakaiteeksi (noin 35 x 25 cm) ja nosta uunivuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omena- ja luumuviipaleet pohjalle siten, että viipaleet vuorottelevat. Kiehauta kermasta ja fariinisokerista seos. Mausta suolaripauksella. Sivele seosta pullasudilla hedelmäviipaleiden päälle.

Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.

Omenakakku

10–12 palaa

200 g voita

2 dl sokeria

2 munaa

1 tl leivinjauhetta

2 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1 rkl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

1 dl maustamatonta jogurttia

3 dl omenaraastetta

Pinnalle

8–10 omenaa

2 rkl kanelia

5 rkl ruoko- tai fariinisokeria

(1 dl omenahilloa)

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, jogurtti sekä omenaraaste. Kuori omenat ennen raastamista. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuoan pohjalle.

Kuori päälle tulevat omenat ja poista siemenkota. Lohko omenat ja leikkaa lohkoihin viiltoja niin, että ne jäävät pohjasta toisiinsa kiinni. Nostele lohkot pohjataikinan päälle siten, että ne ovat hiukan viuhkamaisesti auki. Ripottele pinnalle kanelia ja tummaa sokeria.

Paista kypsäksi uunin alaosassa 200 asteessa noin tunti. Sivele kypsälle pinnalle halutessasi omenahilloa. Jos lisäät hilloa, pinnalle voi ripotella sokeria hiukan vähemmän. Sokerin tarve riippuu omenoiden happamuudesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT