Ruoka

Juustonvalmistajat muistuttavat: Jokaiseen juustokiloon tarvitaan 10 litraa maitoa – osta kotimaista, autat suomalaista tuottajaa

Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta.
Carolina Husu
Paras tapa tukea kotimaan maidontuottajaa on ostaa suomalaisesta maidosta valmistettua juustoa, Valio, Juustoportti ja Kuusamon Juusto korostavat.

Juusto voi ratkaista tuottajien kriisin, korostavat Valio, Juustoportti ja Kuusamon Juusto tänään alkaneessa yhteisessä tiedotuskampanjassaan.

Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta.

Niinpä kampanja haluaa herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta.

"Se auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa", kampanjassa todetaan.

Kuiva kesä ja heikko sato ovat ajaneet maitotilat tukalaan tilanteeseen. Taustalla on lisäksi pitkään jatkunut maailmanlaajuinen maidon ylituotanto, joka vaivaa monia muitakin maidontuottajamaita.

"Maitotilallisten kiristynyt arki on tullut kesän uutisotsikoista yleisesti suomalaisten tietoon. Moni on kysynyt, miten voisi auttaa viljelijöitä", kotimarkkinoista vastaava johtaja Elli Siltala Valiolta toteaa.

"Jos haluaa antaa mahdollisimman ison tuen maitotiloille, kannattaa valita kaupassa suomalaisesta maidosta tehty tuote."

Jokaista juustokiloa kohti tarvitaan 10 litraa maitoa.

Tuontijuustoa vastaavan määrän valmistamiseen Suomessa tarvittaisiin noin 500 miljoonaa litraa maitoa. Se toisi noin 190 miljoonaa euroa lisää tuloja suomalaisille maitotilayrittäjille, kolme juustonvalmistajaa laskevat. Ne toteavat, että paremman menekin myötä tuottajille pystyttäisiin maksamaan enemmän maitolitrasta.

"Suomalaiset juustot valmistetaan puhtaasta maidosta, joka ei sisällä antibioottijäämiä ja joka on lähellä tuotettu. Esimerkiksi meillä Kuusamon Juustossa maito matkaa tilalta juustolaan keskimäärin 70 kilometriä", toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo.

"Suomi on juustomaa siinä missä muutkin Euroopan perinteiset juustomaat. Meillä on juustonvalmistustaitoa jopa sadan vuoden takaa, ja juustojemme maku ja laatu ovat maailmalla palkittuja. Kun syö suomalaista juustoa, varmistaa samalla, että meillä tuotetaan puhdasta ja turvallista ruokaa jatkossakin", Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron tuottajaliiton puheenjohtaja luottaa Berliinissä hirvimakkaran voimaan

Näin EU seuraa ruokaturvallisuutta: Belgiassa valmistetaan ruuasta vertailunäytteitä, joita välitetään eteenpäin ympäri maailmaa

Ensikertalaiset toiveikkaina Grüne Wochella – "Lähdettiin katsomaan, miten kinkku maistuu saksalaisille"

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä