Ruoka

Keskokin käyttää kyseenalaista brasilialaista lihaa Pirkka-leikkeleissään, vettä vielä enemmän kuin S-ryhmän tuotteessa

Brasilialainen lihateollisuus uhkaa sekä eläinten että ihmisten terveyttä, luonnon monimuotoisuutta että työläistensä hyvinvointia.
Kesko/Verkkosivut
Pirkka-broilerileikkele tehdään brasilialaisesta broilerista.

S-ryhmän broilerileikkeleet ovat kuohuttaneet jopa eduskuntakeskusteluissa, mutta vastaava tuote löytyy myös Keskon Pirkka-tuotteista. "Pirkka Broilerin fileeleike" sisältää 65 prosenttia, toiseksi eniten käytetty raaka-aine on vesi. Lisäksi leikkeleessä on peruna- ja maissitärkkelystä, suolaa, mausteita ja lisäaineita.

S-ryhmän tuotteessa lihapitoisuus on 80 prosenttia, muuten raaka-aineet ovat suurin piirtein samat. Pirkka-tuotteen kilohinta on 8,17 euroa, S-ryhmän Rainbow-tuotteen 8,45 euroa.

Lidlillä brasilialaista lihaa on kaupparyhmän mukaan "joissakin tuotteissa".

S-ryhmää kritisoitiin brasilialaisen lihan käytöstä, koska maan lihateollisuuteen liittyy salmonella-, pilaantumis- ja pakkotyöskandaaleja. Lisäksi rehuksi käytetyn brasilialaisen soijan viljely uhkaa maan sademetsiä ja niiden ainutlaatuisia ekosysteemejä ja tuotannossa käytetään runsaasti antibiootteja.

Asia nousi esiin eilen eduskunnan kyselytunnilla, jolloin ministeri Jari Leppä tuomitsi sen kovin sanoin.

"Ei sosiaalisesti kestävästi, ei eläinten hyvinvoinnin kannalta, ei terveyden kannalta, ei ympäristön kannalta kestävästi", ministeri listasi Suomenmaan mukaan.

Hänen mukaansa menettelylle pitää saada loppu.

K-Ruoka: Broilerileike

S-ryhmä: Broilerileike

Leppä jyrähti S-ryhmälle brasi­li­a­laisen broilerin tuonnista – "Erittäin arveluttavaa toimintaa"

Lue lisää:

S-ryhmän broilerileikkeleet ihmetyttävät: Liha skandaaleissa rypevästä Brasiliasta – "Onhan se kiva kyykyttää suomalaista elintarvikeketjua"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia