Ruoka

Keskokin käyttää kyseenalaista brasilialaista lihaa Pirkka-leikkeleissään, vettä vielä enemmän kuin S-ryhmän tuotteessa

Brasilialainen lihateollisuus uhkaa sekä eläinten että ihmisten terveyttä, luonnon monimuotoisuutta että työläistensä hyvinvointia.
Kesko/Verkkosivut
Pirkka-broilerileikkele tehdään brasilialaisesta broilerista.

S-ryhmän broilerileikkeleet ovat kuohuttaneet jopa eduskuntakeskusteluissa, mutta vastaava tuote löytyy myös Keskon Pirkka-tuotteista. "Pirkka Broilerin fileeleike" sisältää 65 prosenttia, toiseksi eniten käytetty raaka-aine on vesi. Lisäksi leikkeleessä on peruna- ja maissitärkkelystä, suolaa, mausteita ja lisäaineita.

S-ryhmän tuotteessa lihapitoisuus on 80 prosenttia, muuten raaka-aineet ovat suurin piirtein samat. Pirkka-tuotteen kilohinta on 8,17 euroa, S-ryhmän Rainbow-tuotteen 8,45 euroa.

Lidlillä brasilialaista lihaa on kaupparyhmän mukaan "joissakin tuotteissa".

S-ryhmää kritisoitiin brasilialaisen lihan käytöstä, koska maan lihateollisuuteen liittyy salmonella-, pilaantumis- ja pakkotyöskandaaleja. Lisäksi rehuksi käytetyn brasilialaisen soijan viljely uhkaa maan sademetsiä ja niiden ainutlaatuisia ekosysteemejä ja tuotannossa käytetään runsaasti antibiootteja.

Asia nousi esiin eilen eduskunnan kyselytunnilla, jolloin ministeri Jari Leppä tuomitsi sen kovin sanoin.

"Ei sosiaalisesti kestävästi, ei eläinten hyvinvoinnin kannalta, ei terveyden kannalta, ei ympäristön kannalta kestävästi", ministeri listasi Suomenmaan mukaan.

Hänen mukaansa menettelylle pitää saada loppu.

K-Ruoka: Broilerileike

S-ryhmä: Broilerileike

Leppä jyrähti S-ryhmälle brasi­li­a­laisen broilerin tuonnista – "Erittäin arveluttavaa toimintaa"

Lue lisää:

S-ryhmän broilerileikkeleet ihmetyttävät: Liha skandaaleissa rypevästä Brasiliasta – "Onhan se kiva kyykyttää suomalaista elintarvikeketjua"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa