Ruoka

Ihmissyönnin kaloriarvot ja kärpäsen tuoksu viinilasissa – tieteen huumorinobelit jaettiin

Ruoka 14.09.2018

Toisin kuin voisi luulla, Ig Nobelit eivät ole irvailua tutkimukselle vaan pyrkivät edistämään kiinnostusta tieteeseen: ensin naurattamalla, sitten herättämällä ajatuksia.


Jaana Kankaanpää
Huumorinobeleiksikin kutsutut "epätodennäköisen tutkimuksen" palkinnot jaettiin torstaina paikallista aikaa Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Tiesittekö, että ihmissyöjä saa ravinnostaan selvästi vähemmän kaloreita kuin useista muista perinteisemmistä lihaa sisältävistä ruokavalioista? Tai että viiniasiantuntijat voivat kertoa luotettavasti pelkän tuoksun perusteella, onko viinilasissa kärpänen?

Yllä olevat ovat esimerkkejä kansainvälisistä tieteellisistä tutkimuksista, joille on myönnetty tämän vuoden Ig Nobel -palkinnot. Huumorinobeleiksikin kutsutut "epätodennäköisen tutkimuksen" palkinnot jaettiin torstaina paikallista aikaa Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Yllä mainittujen ravitsemustieteen ja biologian palkintojen ohella huomionosoituksen saivat muun muassa tutkimukset vuoristorata-ajeluiden merkityksestä virtsakivien hoidossa (lääketiede), ihmisen syljen tehokkuudesta likaisten pintojen puhdistusaineena (kemia) sekä voodoo-nukkejen hyödyllisyydestä inhottaville esimiehille kostettaessa (taloustiede).

Kirjallisuuden Ig Nobelin sai tutkimus, joka todisti, etteivät useimmat monimutkaisia laitteita käyttävät henkilöt vaivaudu lukemaan laitteen käyttöohjetta.

Entäpä sitten rauhanpalkinto? Sen sai tutkimus autoratissa raivoamisen ja kiroilun yleisyydestä, syistä ja vaikutuksista.

Toisin kuin voisi luulla, Ig Nobelit eivät ole irvailua tutkimukselle vaan pyrkivät edistämään kiinnostusta tieteeseen: ensin naurattamalla, sitten herättämällä ajatuksia.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT