Kuka on Suomen paras kotileipuri? Se selviää lauantain finaalissa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Kuka on Suomen paras kotileipuri? Se selviää lauantain finaalissa

Vuoden Kotileipuri -kisa innoitti lähes sata leipuria tavoittelemaan titteliä, ja heistä viisi kilpailee huomenna Helsingissä pidettävässä finaalissa.
Kotileipuri-finalistit vasemmalta oikealle: Klaus Götsch, Ritva Rahikkala, Leena Jauhiainen, Anne Kiuru ja Anna Häkämies.

Tuomaristo nimesi finalistit hakemusten perusteella. Lauantaina he maistattavat tuomareille omaa leipäänsä.

Leena Jauhiainen Kiuruvedeltä kilpailee perinteisellä ruisleivällään, jonka juuri on ainakin sata vuotta vanha. Mummo opetti Jauhiaiselle oikeanlaisen leivän kääntelyn kädestä pitäen, ja Jauhiainen on puolestaan opettanut neljä tytärtään ja miniän ruisleipojiksi.

Korpilahtelaisella Ritva Rahikkalalla ei ole esiäidiltä perittyä juurta, vaan hän on kehittänyt kaikille sopivan Aloittelijan ruisrieskan, joka valmistuu myös sähköuunissa.

Anne Kiuru Janakkalasta kehitti ruis-mustikkalimppunsa äidillensä 80-vuotislahjaksi. Leivän juuri valmistetaan modernisti hapankorpuista ja mustikka tuo limpun makuun syvyyttä.

Helsinkiläisen Anna Häkämiehen Hiton hapan ruisleipä saa ryhtinsä naisen itse kehittämästä juuresta, joka syntyi kurkkupurkissa täysjyväruisjauhosta, raastetusta vihreästä omenasta ja vedestä vuonna 2012.

Finaalin ainoa mies on Klaus Götsch Orimattilasta. Aseseppä Götsch leipoo noin joka kolmas päivä Mallusjoen ruisleivän, joka on parikiloinen maukas ja tukeva ruisvuokaleipä. Leivontaprosessi kestää vuorokauden: taikina tehdään aamulla, leipä paistetaan illalla ja herkkua nautitaan seuraavana aamuna.

Götschin leivän juuri on peräisin Saksasta, Rheinin laaksosta, mutta elänyt Suomessa hyvin jo yli 30 vuoden ajan.

Leipomoyhtiö Vaasanin järjestämän Vuoden Kotileipuri -kisan tuomaristo koostuu Uudenmaan Marttojen, Leipätiedotuksen, Pro Ruis -yhdistyksen, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen, Kotitalousopettajien liiton sekä Keskon ja S-ryhmän edustajista. Kisan voittaja pääsee mukaan Vaasanin leipomotuotteiden tuotekehitykseen.

Kisaa voi seurata Facebook Live -lähetyksessä lauantaina 15.9. kello 14 alkaen https://www.facebook.com/vaasansuomi/

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt

Särkikalan heikko saanti, alihankkijan konkurssi ja pakkausongelmat veivät lahnajauhelihan kaupoista – sinnikäs yrittäjä selätti ongelmat ja tuote tekee paluun

Finnwatchin tutkija vapautettiin syytteistä Thaimaan korkeimmassa oikeudessa – syytteet liittyivät ananasmehun vastuulliseen tuotantoon

Mansikat kannattaa poimia tai ostaa ripeästi – "On odotettavissa nopeasyklinen mansikkakausi"