Ruoka

Parmankinkku on kallis premium-tuote, mutta Italiassa kuvatut videot ovat kaikkea muuta: sikoja potkitaan ja lyödään lekalla

Prosciutto di parma -kinkku on Suomessakin myytävä premium-tuote. Tiloilta salakuvattujen videoiden perusteella sikojen kohtelussa on raakoja piirteitä.
Videon perusteella eläimiä kohdellaan parmankinkkua tuottavalla sikatilalla kaltoin.

Sikoja kohdellaan parmankinkun tuotannossa väkivalloin, sanoo Brysselistä käsin toimiva eläinsuojelujärjestö Eurogroup for Animals.

Järjestö perustaa väitteensä Italiassa julkaistuihin, uusiin videoihin. Ne on kuvannut italialainen paikallisjärjestö Essere Animali.

Videolla sikoja lyödään päähän rautatangoilla ja potkitaan. Porsaita siirrellään korvista viskomalla ja huonokuntoinen emakko lopetetaan lekavasaralla päähän lyöden. Videota ei suositella herkille. Otokset on kuvattu piilotetulla kameralla sikatilalla Anconan alueellla.

Aitoa "Prosciutto di Parma" parmankinkkua saa tuottaa vain Italiassa. Sikalat sijaitsevat maan pohjoisosissa. Toisin kuin Suomessa, järjestön mukaan sikojen saparot myös katkaistaan. Tapa on Euroopassa edelleen yleinen, vaikka EU-lainsäädäntö kieltää rutiininomaisen saparonkatkaisun.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun parmankinkkua tuottavia sikatiloja syytetään sikojen kaltoinkohtelusta.

Maaliskuussa sama järjestö julkaisi toisen videon, jossa näytettävät eläimet ovat huonokuntoisia. Tuolloin mukana oli tila, joka tuottaa parmankinkun lisäksi esimerkiksi italialaista San Daniele -kinkkua.

"On hyvin harhaanjohtavaa, että lainvastaisella ja moraalittomalla tavalla kohdeltujen eläinten lihaa myydään kalliina premium-tuotteena", kommentoi tuolloin italialaisen eläinsuojelujärjestön johtaja Reineke Hameleers. "Teollisuus saa EU-tukia markkinointitarkoituksiin, kun samalla ne laiminlyövät eläinten hyvinvointiin liittyviä perustarpeita."

Prosciutto di Parma -kinkku nauttii suojatusta alkuperänimityksestä (SAN), jonka tarkoitus on taata, että Suomestakin saatavat tuotteet on valmistettu juuri Italiassa.

Lue myös:

Atria myy italialaista parmankinkkua Suomessa – "Raaka-ainetoimittajat eivät ole syyllistyneet eläinten kaltoinkohteluun"

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"