Ruoka

Atria myy italialaista parmankinkkua Suomessa – "Raaka-ainetoimittajat eivät ole syyllistyneet eläinten kaltoinkohteluun"

Parmankinkku kuuluu Atrian tytäryhtiön Riddersheimin valikoimiin.
Atrian tytäryhtiö Riddersheim myy parmankinkkua Suomessa Negroni-tuotemerkillä.

Suomalaisten tuottajien omistama lihayhtiö Atria myy italialaista parmankinkkua Suomessa.

Parmankinkkua markkinoi Atria Ruotsin omistama Ridderheims-tytäryhtiö. Sen valikoimiin kuuluu muitakin niin sanottuja herkuttelutuotteita.

Atria tuo parmankinkkua Suomeen, koska sille on jonkin verran kysyntää ja kyseessä on alkuperäsuojattu tuote, kertoo Atrian viestintäpäällikkö Terhi Kortesoja sähköpostitse. Alkuperämaa on merkitty selkeästi pakkaukseen.

Tänä vuonna Atria on myynyt yhteensä noin 700 kiloa parmankinkkua Negroni -tuotemerkillä.

Eurogroup for Animals -järjestön mukaan sikoja kohdellaan parmankinkun tuotannossa väkivaltaisesti (MT 16.9.)

Atrian mukaan väärinkäytökset eivät kuitenkaan koske Riddersheimin raaka-ainetoimittajia.

Tieto perustuu säännöllisiin auditointeihin.

Atria kertoo, että uutinen eläinten kaltoinkohtelusta "vahvistaa Atrian toimintamallia, johon kuuluvat raaka-ainetoimittajien säännöllinen auditointi ja päätös toimia vain luotettavien tahojen kanssa."

Kortesojan mukaan Atria ei valmista ilmakuivattua kinkkua itse eikä sitä ole kokeiltu.

"Parmankinkun kysyntä liittyy juuri Pohjois-Italiassa valmistettuun, maailmanlaajuisesti tunnettuun ja alkuperäiseen parmankinkku-brändiin."

Suomessa HKScan valmistaa ilmakuivattua ja kylmäsavustettua Rypsiporsas-kinkkua.

Ilmakuivattua kinkkua valmistaa lisäksi ainakin raaseporilainen Westchark.

Alkuperäsuojan takia suomalaista kinkkua ei saa myydä parmankinkun nimellä, vaikka tuotantomenetelmä olisi samanlainen kuin parmankinkulla.

Tarkkaan ottaen täysin parmankinkkua vastaava tuotantomenetelmä ei onnistuisikaan, koska parmankinkun valmistajien mukaan sen laatuun vaikuttavat paikallinen ilmasto ja paikallisten valmistajien tuotantomenetelmät.

Käytännössä erot eri Euroopan maiden ilmakuivattujen kinkkujen välillä ovat vähäiset. Yhdistävä tekijä on suolaus ja kuukausia tai jopa vuosia kestävä kypsytys ilmakuivaamalla.

Espanjalaisen jamon ibérico -kinkku erottuu lisäksi sillä, että se on valmistettu vapaasti laiduntavan, tammenterhoja syövän iberiansian lihasta.

Lue myös: S- ja K-ryhmä: Suomessa myytävän parmankinkun vastuullisuus varmistetaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Mitä jos järjestettäisiin Amazon-vientirengas?" – verkkokaupan jättimäinen virtuaalitori kiinnostaa jo perhekoon ruokaviejiä

Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon

Piparileivontakisan voittaja teki vaativan tuulimyllytyönsä kahdessa tunnissa – korona-ajan kisa vaati erikoisjärjestelyt