Ruoka

Yle: Kouluruoka maistuu pienissä kunnissa, kaupungeissa moni jättää syömättä

Ruoka 28.09.2018

Huonoin tilanne on Uudellamaalla, missä 41 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista jättää kouluruokailun väliin.


Johannes Tervo
Keravalla 60 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista jättää kouluruuan syömättä kerran tai useana päivänä kouluviikon aikana.

Enimmillään jopa 60 prosenttia kunnan peruskoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista jättää syömättä koulun tarjoaman maksuttoman lounaan kerran tai useana päivänä kouluviikon aikana, kertoo Yle.

Tulos selviää terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n uusimmasta kouluterveyskyselystä. Siihen osallistui yli 70 000 peruskoulun 8.-ja 9.-luokkalaista vuonna 2017.

Koko Suomessa keskimäärin kolmannes oppilaista jättää kouluruuan syömättä. Kuntien välillä on kuitenkin isoja eroja. Monessa pienessä maalaispitäjässä lähes kaikki syövät, mutta kaupungeissa paljon harvemmalle kelpaa kouluruoka.

Huonoin tilanne on Uudellamaalla, missä 41 prosenttia laistaa koululounaan joko kerran tai useammin koko viikon ajan. Paras tilanne on Kainuussa, jossa ruokailun jättää väliin 20 prosenttia oppilaista.

Esimerkiksi Rautalammilla kaikki kasit ja ysit ilmoittivat nauttivansa koululounaan joka päivä. Lähes yhtä tunnollisia syöjiä oli Petäjävedellä, Lemillä, Hirvensalmella ja Jämijärvellä.

Ylen mukaan kouluruokaan on näissä kärkikunnissa panostettu: laskennallinen ateriahinta on selvästi koko maan keskiarvon yläpuolella.

Huonoimmin kouluruokailuun osallistutaan Keravalla, missä 60 prosenttia vastanneista kertoi jättävänsä lounaan väliin vähintään kerran viikossa.

Yle:Edes ilmainen ei monelle kelpaa: Paikoin jopa 60 prosenttia oppilaista laistaa kouluruokailun – katso kotikuntasi tilanne

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT