Ruoka

Suomalaiset jo maailman huippuja juuston syönnissä, mutta tuonti jyllää

Suomalaiset ovat juustokansaa, mutta jo puolet syödystä juustosta tulee ulkomailta. Vielä 2010-luvulle asti juuston vienti Suomesta oli suurempaa kuin tuonti.
Lari Lievonen
Juustokin paranee vanhetessaan ihan niin kuin viinikin eli mitä kypsytetympi juusto, sitä vahvemman makuinen.

Suomalainen syö keskimäärin 27 kiloa juustoa vuodessa, mikä on maailman kärkiluokkaa yhdessä ranskalaisten kanssa.

Mutta vaikka Suomessa valmistetaan yli sataa erilaista juustoa ja suomalaiset juustot ovat niittäneet palkintoja maailman juustokisoissa, niin silti tuontijuustojen kulutus kasvaa kaiken aikaa.

"Juustoa tuodaan enemmän kuin koskaan, yhtä paljon kuin syötiin 1990-luvun alussa. Eniten tuodaan bulkkijuustoja, halpaa edamia ja goudaa. Niitä myydään kotimaisen näköisinä, kuten Herkkutilan parhaat tai vastaavalla merkillä", sanoo Valion juustojen kategoriapäällikkö Harri Rantala.

Toki suomalaisten juustomaku on kehittynyt ja voimakkaan makuisia juustoja kysytään enenevästi. Rantalan mukaan siinä missä ennen syötiin lähes pelkästään edamia, niin nyt kiinnostavat myös erikoisjuustot ja sellaiset, joissa on käsityön makua. Ihmiset matkustelevat ja haluavat vaihtelua.

"Helppokäyttöisyys on myös nousussa. Koska juustoa käytetään Suomessa eniten leivän päällä, niin valmiiksi viipaloiduilla juustoilla on kysyntää", Rantala tietää.

Suomalaisia juustoja viedään useisiin Euroopan maihin ja esimerkiksi Japaniin ja Pohjois-Amerikkaan. Valion teknologia-asiantuntijan Matti Kärjen mukaan juustojen vahvuus on puhtaassa maidossa, lyhyessä ainesosaluettelossa ja perinteisessä juustonvalmistustaidossa.

"Valion kypsytettyjen juustojen ainesosalista on lyhyt: maito, hapate ja suola. Näiden lisäksi juustonvalmistuksessa tarvitaan juoksetetta. Valio ei käytä säilöntäaineita juustonvalmistuksessa", Kärki toteaa.

Ruokamaailma arvostaa yksinkertaisia raaka-aineita, ja tällöin niiden on oltava laadukkaita. Kärjen mukaan suomalainen maito on maailman puhtaimpia eikä siinä ole lääkejäämiä. Korkealaatuinen maito onkin yksi Valiojuuston vientivalteista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ethän mokaa kuntoremonttiasi? Ravitsemusterapeutti kertoo, kuinka kuntoremontti onnistuu todennäköisimmin

Kotimaiseen proteiiniin perustuvista kasvisruuista ilmestyi reseptivihko

Irlantilaislihan vyöry uhkaa Suomea brexitin seurauksena – Kesko ei aio lisätä tuontia

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen