Ruoka

Munansyönnissä Suomi jää hännille, vaikka kulutus nousi viime vuonna neljä prosenttia

Suomalainen syö keskimäärin munan joka toinen päivä, kun japanilainen vetelee munan lähes joka päivä.
Jani Kautto
Tänään perjantaina vietetään kansainvälistä kananmunapäivää.

Mene munalla töihin, mainostettiin takavuosina, kunnes muna sai päälleen kolesterolileiman ja munien syöntiä pyrittiin rajoittamaan.

Sittemmin munat on päästetty pannasta eikä rajoituksia niiden syönnille ole. Se on hyvä, sillä kananmunaa täydellisempää proteiinilähdettä saa hakea. Munasta puuttuvat vain C-vitamiini ja kuitu.

Vaikka muna on helppokäyttöinen elintarvike, sen käyttöä ovat vauhdittaneet myös erilaiset munajalosteet, kuten nestemäiset valkuaiset, smoothiet ja juomat.

Laitilalainen Munax on jalostanut munia viisitoista vuotta ja koko sen ajan munien kulutus on kasvanut.

"Uusien tuotteiden kautta olemme nyt pystyneet hyödyntämään kaikki meillä kulkevien kananmunien kaikki osat täydellisesti", iloitsee Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaipaatko ideoita juhannusaterialle? MT:n ruokatoimittaja kokosi ohjeet viiteen varmaan kesäherkkuun

Veljekset innostuivat sipsien tekemistä niin paljon, että tuovat kotiin muovipussilla perunankuoria

Suomalainen Jymy-jäätelö myyntiin 330 marketissa Saksassa ja Itävallassa

Grillaatko nuotiolla? Olet huipputrendikäs – luolamiesgrillaus on tämän vuoden juttu