Brittiselvitys osoitti: Monissa lihankorvikkeissa hälyttävän paljon suolaa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Brittiselvitys osoitti: Monissa lihankorvikkeissa hälyttävän paljon suolaa

Terveelliseksi mielletyssä ruuassa saattaa piillä pommi, varoittaa suolan liikakäytön vaaroihin erikoistunut tutkijajoukko.
Kari Salonen
Kasvispihvejä ja -makkaroita grillissä. Kuvan tuotteet eivät liity juttuun.

Lihaton hampurilainen sisältää keskimäärin enemmän suolaa kuin tavallinen lihasta valmistettu hampurilainen. Kun lihallisessa versiossa suolaa on 0,75 grammaa annosta kohti, lihattomassa määrä on 0,89 grammaa.

Näin laskee brittiläinen Action on Salt -ryhmä. Ryhmään kuuluu 24 suolan terveysvaikutuksiin erikoistunutta brittitutkijaa eri korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista.

Action on Saltin laskelma pohjautuu selvitykseen, jossa käytiin läpi 157 brittiläisissä ruokakaupoissa myytävää lihatonta, perinteisiä lihatuotteita korvaavaa tuotetta. Tuotteet olivat lihattomia makkaroita, jauhelihankorvikkeita, hampurilaisia, piirakoita sekä erilaisia kokolihajäljitelmiä.

Kahta selvityksessä mukana ollutta tuotetta syömällä saa saman verran suolaa kuin juomalla vastaavan määrän merivettä: Tofurky-merkkisissä kinkkujäljitelmissä (Deli Slices Hickory Smoked) on suolaa 3,5 grammaa sadassa grammassa tuotetta ja Tesco-ketjun lihattomissa pekonisiivuissa 3,2 grammaa.

Suomessa lihaa sisältävät leikkeleet luokitellaan voimakassuolaisiksi, jos niiden suolapitoisuus on 2,2 prosenttia tai yli. Makkaroissa raja on 2,0 prosenttia.

Selvityksessä olleiden lihaa korvaavien tuotteiden keskimääräinenkin suolapitoisuus oli korkeampi kuin perinteisesti suolaiseksi mielletyissä perunalastuissa, Action on Saltin tiedotteessa todetaan. Vain kolmea tuotetta 157:stä voidaan pitää vähäsuolaisena.

Action on Saltin ravitsemusterapeutti Mhairi Brown muistuttaa, että lihankorvikkeiden sisältämän suolan määrään on tärkeää kiinnittää huomiota, vaikka lihan syönnin vähentämistä suositellaankin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

"Elintarviketeollisuuden pitää huolehtia vaihtoehtoja kehittäessään, että ne sisältävät paljon vähemmän suolaa kuin nyt – ainakin vähemmän kuin niiden lihavastineet."

Selvitys, luettavissa englanniksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Palkittu elintarvikealan yritys on kymmenkertaistanut työntekijöidensä määrän seitsemässä vuodessa – "Luomulle ja luonnontuotteille on oikeasti kysyntää"

Korona lisäsi kotikokkailua, mutta suosikkiruokien kärjessä keikkuvat vanhat tutut

Atrian logo menee uusiksi – brittiläisen toimiston kanssa tehty uudistus alkaa näkyä kuluttajille elokuusta lähtien

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin