Ruoka

Brittiselvitys osoitti: Monissa lihankorvikkeissa hälyttävän paljon suolaa

Terveelliseksi mielletyssä ruuassa saattaa piillä pommi, varoittaa suolan liikakäytön vaaroihin erikoistunut tutkijajoukko.
Kari Salonen
Kasvispihvejä ja -makkaroita grillissä. Kuvan tuotteet eivät liity juttuun.

Lihaton hampurilainen sisältää keskimäärin enemmän suolaa kuin tavallinen lihasta valmistettu hampurilainen. Kun lihallisessa versiossa suolaa on 0,75 grammaa annosta kohti, lihattomassa määrä on 0,89 grammaa.

Näin laskee brittiläinen Action on Salt -ryhmä. Ryhmään kuuluu 24 suolan terveysvaikutuksiin erikoistunutta brittitutkijaa eri korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista.

Action on Saltin laskelma pohjautuu selvitykseen, jossa käytiin läpi 157 brittiläisissä ruokakaupoissa myytävää lihatonta, perinteisiä lihatuotteita korvaavaa tuotetta. Tuotteet olivat lihattomia makkaroita, jauhelihankorvikkeita, hampurilaisia, piirakoita sekä erilaisia kokolihajäljitelmiä.

Kahta selvityksessä mukana ollutta tuotetta syömällä saa saman verran suolaa kuin juomalla vastaavan määrän merivettä: Tofurky-merkkisissä kinkkujäljitelmissä (Deli Slices Hickory Smoked) on suolaa 3,5 grammaa sadassa grammassa tuotetta ja Tesco-ketjun lihattomissa pekonisiivuissa 3,2 grammaa.

Suomessa lihaa sisältävät leikkeleet luokitellaan voimakassuolaisiksi, jos niiden suolapitoisuus on 2,2 prosenttia tai yli. Makkaroissa raja on 2,0 prosenttia.

Selvityksessä olleiden lihaa korvaavien tuotteiden keskimääräinenkin suolapitoisuus oli korkeampi kuin perinteisesti suolaiseksi mielletyissä perunalastuissa, Action on Saltin tiedotteessa todetaan. Vain kolmea tuotetta 157:stä voidaan pitää vähäsuolaisena.

Action on Saltin ravitsemusterapeutti Mhairi Brown muistuttaa, että lihankorvikkeiden sisältämän suolan määrään on tärkeää kiinnittää huomiota, vaikka lihan syönnin vähentämistä suositellaankin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

"Elintarviketeollisuuden pitää huolehtia vaihtoehtoja kehittäessään, että ne sisältävät paljon vähemmän suolaa kuin nyt – ainakin vähemmän kuin niiden lihavastineet."

Selvitys, luettavissa englanniksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

Suomalaiset marjat muuttuvat Ainoa Wineryssä kullaksi – ulkomailta tulleet tilaviiniyrittäjät kahmivat palkintoja

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Suomalaisen Työn Liitto puolustaa Avainlippu-merkkiään: "Esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä"