Ruoka

Vuoden parhaat suomalaisjuustot valittiin – "Oli hienoa todeta, miten monipuolisesti Suomesta löytyy hyviä juustoja"

Juustoportin Keisarinjuusto ja Valion maustamaton Viola-tuorejuusto ovat Suomen parhaat juustot 2018.
Hanna Linnove
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa ja luonnonvarakeskus Lukea.

Kahden vuoden välein järjestettävään valtakunnalliseen juustojen laatukilpailuun osallistui tällä kerralla 115 juustoa 19 eri valmistajalta. Juustoja arvioitiin 12 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.

Parhaan kypsytetyn juuston tittelin voitti kittijuusto, Juustoportin valmistama Keisarinjuusto. Juustoon on käytetty sekä vuohen että lehmän maitoa. Juustoa luonnehdittiin aromikkaaksi, täyteläiseksi, hienostuneeksi, hunajaiseksi sekä pähkinäiseksi. Erikoiskiitosta juusto sai tasapainoisesta kokonaisuudesta.

Parhaaksi tuorejuustoksi valittiin Valio Joensuun valmistama Valion maustamaton Viola-tuorejuusto. Juustoa kuvattiin täyteläiseksi, raikkaan happamaksi sekä maukkaan kermaiseksi.

Lisäksi tapahtumassa valittiin yleisön suosikkijuusto, joka on vuonna Valio Lapinlahden valmistama Valio Alppi Kreivi. Yleisö antoi tunnustusta erikoisesti sopivan voimakkaasta ja tasapainoisesta mausta sekä hyvästä jälkimausta. Seuraavat sijat yleisön suosikkijuustoina saivat Juustoportin Keisarinjuusto ja Kolatun Waldemar Kuttucheddar.

"Oli hienoa todeta, miten monipuolisesti Suomesta löytyy hyviä juustoja", Suomen juustonvalmistajain yhdistyksen sihteeri Paula Virolainen kehuu.

"Juustoja oli jokaiseen makuun ja myös uusia juustolajeja oli arvioitavana sekä uusilta valmistajilta löytyi mielenkiintoisia juustoja."

Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun tulokset julkistettiin tiistaina Pörssitalossa pidetyssä Juustonäyttelyssä Helsingissä. Näyttelyssä olleet kypsytetyt juusto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Heikki Hurstin kautta.

Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen juustonvalmistajain yhdistys, Suomen pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö.

Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa ja luonnonvarakeskus Lukea. Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne sekä maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on kuitenkin aina tärkein.

Juustojen laatukilpailun sarjavoittajat 2018:

Emmental-juustot: Valio Emmental punaleima, valmistaja Valio Lapinlahti.

Edam / Gouda tyyppiset juustot: Valio Hienoin Salaneuvos, valmistaja Valio Lapinlahti.

Murukolojuustot: Ålands Special 50+, valmistaja Ålands Centralandelslag.

Kittijuustot: Keisarinjuusto, valmistaja Juustoportti.

Erikoisjuustot: Valio Alppi Kreivi, valmistaja Valio Lapinlahti.

Homejuustot: Valio Aura Gold, valmistaja Valio Äänekoski.

Kevytjuustot: Valio Oltermanni 17, valmistaja Valio Haapavesi.

Cheddar-juustot: Kolatun Waldemar Kuttucheddar, valmistaja Kolatun Juustola.

Maustamattomat tuorejuustot: Valio Viola maustamaton tuorejuusto, valmistaja Valio Joensuu.

Maustetut tuorejuustot: Valio Viola kolme pippuria tuorejuusto, valmistaja Valio Joensuu.

Sulatejuustot: Valio Kippari, valmistaja Valio Vantaa.

Höylättävä maito-kasviöljyvalmisteet: Julia 17 rypsijuustovalmiste, valmistaja Juustoportti.

Juustojen lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden juustotekona Eduskunnassa järjestetyn Juustopäivän järjestäjinä Sakari Juurus, Heikki Kykkänen ja Anja Pölönen. Juustopäivässä suomalaiset juustonvalmistajat pääsivät esittelemään tuotteitaan kansanedustajille ja kertomaan näkemyksistään Maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Hanke lähti liikkeelle Juustoseura ry:n aloitteesta – tehdä yhdessä Suomi 100 teeman alla jotain, jolla nostetaan juustoa esille ja tuodaan näkyväksi juuston merkitystä, hyviä ominaisuuksia ja mikä uhkaa kotimaista juustonvalmistusta tänä päivänä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ethän mokaa kuntoremonttiasi? Ravitsemusterapeutti kertoo, kuinka kuntoremontti onnistuu todennäköisimmin

Kotimaiseen proteiiniin perustuvista kasvisruuista ilmestyi reseptivihko

Irlantilaislihan vyöry uhkaa Suomea brexitin seurauksena – Kesko ei aio lisätä tuontia

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen