Ruoka

Toimitus paljastaa lammasruokabravuurinsa – uskallatko kokeilla?

Ruoka 07.11.2018

Näillä toimituksen lempiresepteillä loihdit lampaasta helposti arkiruokaa harmaaseen keskiviikkoon tai juhlaruokaa isänpäivään. Mitä näistä sinä aiot kokeilla? Entä mikä on oma bravuurisi?


Jaana Kankaanpää
Tämän glaseerattujen karitsankyljysten reseptin löydät myös MT:n ruoka -sivulta.

Nyhtölammas ja minttujogurttikastike

n. 2kg luutonta lampaan paistia

2tl suolaa

1tl timjamia

1tl rosmariinia

1/2tl mustapippuria

5dl vettä

1/2dl punaviinietikkaa

Valmistusohje:

Hiero mausteet lihan pintaan. Nosta paisti uunivuokaan ja anna maustua jonkin aikaa (n.1h).

Kaada vuokaan kiehuva vesi ja punaviinietikka. Neste saa peittää lihasta noin 2/3.

Paista lihaa ensin noin tunti ilman kantta 175 asteessa. Peitä se tämän jälkeen esim. foliolla ja jatka paistamista vielä noin 4 tuntia.

Paiston jälkeen kääri liha folioon ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä vielä noin tunti.

Revi liha suikaleiksi haarukalla tai sormin. Tarjoa minttujogurttikastikkeen kera.

Minttu-jogurttikastike

Sekoita keskenään:

2dl kreikkalaista jogurttia

2rkl tuoretta minttua

½rkl hunajaa

1rkl sitruunamehua

mustapippuria

suolaa

Ohjeen neuvoi maataloustoimittaja Eeva Linnainmaa

Vorschmak

500g lampaan jauhelihaa

100g sipulia

100g anjovista

4dl vettä

2-4 valkosipulinkynttä

2rkl tomaattipyrettä

yrttisuolaa ja rouhittua mustapippuria

Valmistusohje:

Ruskista jauheliha kuorittujen ja lohkottujen sipulien kanssa

Sekoita jauheliha, sipulit ja anjovikset monitoimikoneella tasaiseksi massaksi

Siirrä seos kattilaan. Lisää joukkoon vesi, kuoritut ja puserretut valkosipulinkynnet ja tomaattipyre

Keitä seosta miedolla lämmöllä pari tuntia. Valmis vorschmak ei ole vetistä

Tarjoa esimerkiksi uuniperunoiden täytteenä.

Kodin kuvalehden ohjeen neuvoi toimitussihteeri Pirjo Loiskekoski

Lammascurry neljälle

500-700g lampaan ulkofilettä

suolaa, mustapippuria

1 iso sipuli

2 chiliä

pala inkivääriä

2-3 valkosipulinkynttä

1 kanelitanko

2 laakerinlehteä

1/2 tl kardemummaa

1/2tl fenkolia

muutama kokonainen neilikka

2tl jauhettua korianteria

2tl juustokuminaa

1tl kurkumaa

2tl garam masalaa

2dl paseerattua tomaattia

1 kuivattu chili

2rkl sokeria

2dl ruokakermaa

Valmistusohje:

Kuutio lammas ja ruskista se nopeasti voissa.

Paista pilkottu sipuli, chili ja raastettu inkivääri miedolla lämmöllä. Kun sipuli on kypsynyt, lisää pieneksi pilkottu valkosipuli. Mausteiden tuoksuessa lisää tomaatti, kuivattu chili, suolaa ja sokeria. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 30–40 minuuttia.

Lisää lopuksi ruokakerma. Tarjoa esimerkiksi riisin kanssa.

Ohjeen neuvoi graafikko Jukka Pasonen

Karitsapihvit anjoviksen kera

400g karitsan jauhelihaa

pari valkosipulinkynttä

kananmuna

anjoviksia maun mukaan

suolaa

pippuria

1-2dl kermaa

korppujauhoja

Valmistusohje:

Hienonnetaan valkosipulit ja anjovikset. Sekoitetaan ainekset keskenään taikinaksi. Lisää kermaa siten, että taikinasta tulee meko löysää.

Tee taikinasta sopivia palloja ja pyöritä ne korppujauhoissa.

Paista pihvit pannulla voissa. Paistettaessa taikina kohoaa ja pihvien rakenteesta tulee kuohkea.

Ohjeen neuvoi maataloustoimittaja Juhani Reku

Lisää lammasreseptejä löydät MT:n Ruoka-sivulta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT