Ruoka

Ministeri Leppä tamperelaisravintolan alkuperäsekoilusta: "Valitettava esimerkki"

Ministeri Jari Leppä yllättyi, että S-ryhmän kokoisessa organisaatiossa laiminlyödään keskeisiä vastuullisuuteen liittyviä teemoja.
Jarkko Sirkiä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan ravialan pitää keskenään pohtia raviratojen avustusrahojen jakoa.

MT kertoi keskiviikkona, että tamperelaisen Sokos Hotel Ilveksen ravintola väitti tarjoavansa järjestämässään tilaisuudessa lähiruokaa.

Sanomalehtien Liiton Suurilla Lehtipäivillä oli ruokalistan mukaan tarjolla Tolvilan kartanon luomukaritsasta valmistettu tartar. Lampuri Jarmo Latvasen mukaan liha ei kuitenkaan ollut Tolvilan kartanosta, eikä edes luomua, vaikka näin väitettiin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Urjalan Sanomat.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) muistuttaa MT:lle antamassaan haastattelussa, että kuluttajalle on annettava oikeaa tietoa elintarvikkeiden alkuperästä ja tuotantotavoista.

"Ilveksen tapaus on valitettava esimerkki siitä, miten suomalaisessa ruokaketjussa tieto katoaa liian helposti matkalle. Olen yllättynyt siitä, että S-ryhmän kokoisessa yrityksessä laiminlyödään tällaisia keskeisiä vastuullisuuteen liittyviä teemoja", Leppä sanoo.

Ruokalistavirhe sattui, koska keittiömestari ei ollut huomannut tarkistaa, kuuluuko Tolvilan kartano ravintolan käyttämiin sopimustoimittajiin. Keittiömestarin tekemän virheen seurauksena varastopäällikkö oli tilannut korvaavan, kotimaisen tuotteen karitsasta ostosopimusten mukaisista paikoista, kertoi Sokos Hotel Ilveksen hotellinjohtaja Irmeli Puolanne keskiviikkona MT:lle lähettämässään sähköpostiviestissä. Puolanne kertoi olevansa tapauksesta todella pahoillaan.

Virheen tehnyt keittiömestari aloitti nykyisissä tehtävissään toukokuun alussa.

Lepän mielestä ei ole uuden työntekijän syy, jos yrityksen prosessit eivät ole kunnossa. Hänen mukaansa asiaan voidaan osittain vastata pakollisilla alkuperämerkinnöillä ravintoloissa, mutta tässä tapauksessa kyse on yrityksen omien prosessien epäonnistumisesta.

Lokakuun alussa kerrottiin, että Suomen EU:lle antama ehdotus ravintolalihan ja -kalan alkuperämerkinnöistä on jälleen vastatuulessa. Maa- ja metsätalousministeriön juhannuksena antama ilmoitus palautui komissiolta korjattavaksi jo toistamiseen.

Lepän mukaan ministeriö toimitti komissiolle uuden ehdotuksen lokakuun 11. päivä. Uudessa ehdotuksessa ravintoloiden alkuperämerkintöjä koskeva asetus on muutettu kaksivuotiseksi määräaikaiseksi kokeiluksi.

"Uskomme tämän helpottavan asian etenemistä", Leppä toteaa.

Viimeisimmästä toimitetusta ehdotuksesta on jouduttu jättämään kala pois. Kala jouduttiin jättämään ehdotuksesta pois ministerin mukaan siksi, että komissiosta saatujen tietojen mukaan se on yksi keskeinen este aloitteen etenemiselle.

"Tässä vaiheessa priorisoimme ministeriössä, että tärkeintä on saada pakolliset alkuperämerkinnät käyttöön ravintoloissa edes supistetussa muodossa", ministeri kertoo.

Tulevaisuudessa tavoitteena on Lepän mukaan se, että ehdotuksen piiriin saadaan myös kala, riista ja lihajalosteet.

Lue lisää:

Tamperelaisen hotellin ravintola väitti virheellisesti tarjoavansa lähiruokaa – hotellinjohtaja: "Olemme todella pöyristyneitä"

EU epäilee: Lihan alkuperä ei ole sidoksissa sen laatuun

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kofeiini virkistää, mutta sillä saattaa olla myös muita positiivisia vaikutuksia aivotoimintaamme

Söin täällä: Laakongin lounaan voimalla jaksaa koluta merikeskusta

Joka neljäs talous ei osta joulukinkkua lainkaan – valtaosa kinkun hankkivista haluaa kotimaisen

Fazerin kauraa hyödyntävä ksylitolitehdas on vuoden 2020 Tähtiteko