Ruoka

Maitotuotteiden kohtuullinen käyttö suojaa lievästi aivohalvaukselta

Ruoka 09.11.2018

Painonnousuun maitotuotteilla ei tutkimusten mukaan ole yhteyttä.


Hanna Linnove
Maidon terveysvaikutuksista on useita keskenään erilaisia näkemyksiä.

Tutkimuksissa on todettu maitotuotteiden käytöllä olevan lieviä muun muassa suolisto- ja rintasyövältä, 2-tyypin diabetekselta ja aivohalvaukselta suojaavia vaikutuksia.

Käyttämällä suositusten mukaisia määriä maitotuotteita, saa yli 25 prosenttia päivittäisestä proteiinin, 100 prosenttia kalsiumin, yli 60 prosenttia jodin, 100 prosenttia B12-vitamiinin ja 70 prosenttia B2-vitamiinin tarpeesta.

Maitotuotteiden kalsium imeytyy 32-prosenttisesti. Imeytymisprosentti voittaa pinaatin, on samaa luokkaa soijan kanssa mutta häviää lehti- ja parsakaalille.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen esitteli maidon ja maitovalmisteiden ravitsemuksellisia vaikutuksia Maito ja Tervys ry:n seminaarissa perjantaina 9.11.

Vaikka maitotuotteilla on suojaavia vaikutuksia, ne pätevät vain jos maitotuotteita käyttää kohtuudella, Laatikainen muistuttaa.

"Maitotuotteilla on suurissa määrin käytettynä myös riskejä, mutta ne tulevat esiin jos päivittäinen käyttö lähentelee yhdeksää desilitraa."

Suurimpia riskejä ovat vääristä tuotevalinnoista aiheutuvat liiallinen sokerin ja tyydyttyneen rasvan saanti. Valitsemalla vähäsokerisia ja -rasvaisia tuotteita, riski on luonnollisesti pienempi.

Erittäin runsaalla maitotuotteiden käytöllä on todettu olevan yhteys lisääntyneeseen eturauhassyövän riskiin.

Kulutuksen lähestyessä litraa päivässä, on kolmantena mahdollisena riskinä toiminnalliset vatsavaivat.

Painonnousuun maitotuotteilla ei ole todettu olevan yhteyttä. Päinvastoin, kuudessa tutkimuksessa on todettu maitotuotteilla olevan yhteys painonhallintaan. Neljän tutkimuksen mukaan yhteys on neutraali.

Maitotuotteet soveltuvat hyvin ikäihmisten ruokavalioon. Usein iän karttuessa ruokahalu vähenee ja samaan aikaan proteiinin ja kalsiumin tarve kasvaa.

"Maitotuotteet on helposti lähestyttävä tuoteryhmä, jotka tarjoavat hyvän proteiininlähteen helpossa muodossa", Laatikainen toteaa käyttäen esimerkkinä proteiinipirtelöitä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT