Ruoka

Hyvät raaka-aineet tuovat oululaisperheen kokille nautintoa

Anita Kolehmainen ei katso kilohintaa, vaan valitsee parhaat raaka-aineet.
Pekka Fali
Anita Kolehmainen hankkii osan elintarvikkeistaan suoramyyntirinki Rekosta. Kananmunat hän osti toissa viikolla Katan Kanalan Katariina Isolalta.

Keittiö on Anita Kolehmaisen kodin sydän.

Kolehmainen nauttii keittiössä hääräämisestä, eikä häntä harmita olla perheensä ykkösmuonittaja. Hän on tuonut huoneeseen keinutuolinkin, jossa voi lukea lehteä, kun pata porisee liedellä.

”Syömme aina yhdessä”, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisella ja hänen miehellään on kaksi parikymppistä poikaa, joista toinen muutti vastikään asumaan omilleen.

Perheenäiti laittaa ruuan itse alusta loppuun. Eineksiä taloudessa ei käytetä.

Ruokafilosofiaan kuuluu myös, ettei ruokahävikkiä synny. Päivän ruoka syntyy usein edellispäivän tähteistä tuunaamalla.

Kokkaamisen lisäksi kauppareissut ovat Kolehmaisen vastuulla. Hän tekee ostoksetkin mielellään, sillä hän haluaa valita parhaat raaka-aineet.

”Joskus saan palautetta, kun en katso kilohintaa. Ostan, mitä haluan”, Kolehmainen kertoo.

Pääosan ruuista hän ostaa lähimarketista. Viime keväänä hän liittyi myös Facebookissa toimivaan Oulun Reko-ryhmään, jossa ruokaa voi tilata suoraan kuluttajilta.

”Facebook oli kynnys liittyä Rekoon. Nyt kuitenkin rohkaistuin liittymään.”

Reko-ringin jakopiste on Kaukovainiolla, vain kivenheiton päässä Kolehmaisen kodista. Jos piste olisi kauempana, hän ei olisi liittynyt.

Rekosta hän on tilannut muun muassa marjoja, kalaa, juureksia ja karjalanpiirakoita.

Ruuan kotimaisuus on Kolehmaiselle tärkeää.

”Haluan ostaa mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa ja auttaa alkutuottajia.”

Kolehmaista harmittaa, kun tuottajille jää ruuan hinnasta niin vähän. Hänen mielestään väliportaille jää liian suuri osuus.

Uusia reseptejä Kolehmainen selaa mielellään esimerkiksi Yhteishyvä-­lehdestä.

Jotkut niistä päätyvät kokeiluun, mutta useimmiten hän tekee ruokaa vanhoista, hyväksi havaituista resepteistä, jotka hän muistaa ulkoa.

”Minulla ei ole edes älypuhelinta, josta voisin kaupassa tarkistaa, mitä tarvitaan.”

Viimeisin kokeilu oli tuorejuusto­lohi, johon tuli sitruunapestoa ja purjotäyte.

”Sitä oli kiva kokeilla, mutta maku oli vähän pliisu. Ei päässyt jatkoon.”

Kolehmainen kuuluu Karjasillan Marttoihin. Ruokaillat ovat hänen suosikkejaan.

Kunnon martalta löytyy kaapeista aina kotivara, jolla saa loihdittua ruuat muutamaksi päiväksi. Kolehmaisella kotivarana on muun muassa pastaa, riisiä, linssejä, kikherneitä, kookosmaitoa, tomaattikastiketta ja muita säilykkeitä.

Puutarhanhoito, marjastus ja sienestys eivät ole Kolehmaisen harrastuksia.

Hän ostaa maan ja metsän antimet mielellään muilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jännittääkö kalan ostaminen? Näillä vinkeillä kalakauppa onnistuu

Tutkija kannustaa kauppoja myymään leipää nykyistä halvemmalla: "Voitaisiin varmistaa, että tuotteet saadaan kaupaksi"

Legendaarisen saunakaljan taru tuli tiensä päähän – TalSa: Lapin Kulta -kolmosoluen valmistus on lopetettu

Saunapalvikinkun myynti uhattiin lopettaa kokonaan – MT seurasi vuosien vääntöä Suomen ja EU:n välillä