Ruoka

Luomukinkkujen kysyntä painottuu suuriin kaupunkeihin, mutta niitä on nyt saatavilla koko maassa

Suomessa on vain 13 luomusikatilaa. Viime vuonna ne tuottivat puoli prosenttia kaikesta meillä tuotetusta sianlihasta.
Jaana Kankaanpää
Suurin osa luomukinkuista myydään pakasteina, mutta lähempänä joulua myyntiin tulee myös hieman tuoresuolattuja luomukinkkuja.

Kotimaisten luomukinkkujen saatavuus on hyvä, sillä niitä on kaikkien suurten kauppaketjujen valikoimissa, Pro Luomu -yhdistys tiedottaa. Lisäksi muutama luomusikatila myy joulukinkkuja suoraan kuluttajille.

Luomukinkkujen vilkkain kysyntä painottuu pääkaupunkiseudulle ja suuriin kaupunkeihin.

Luomun osuus kinkkutarjonnasta on pieni, sillä Suomessa on vain 13 luomusikatilaa. Viime vuonna ne tuottivat yhteensä 0,84 miljoonaa kiloa luomusianlihaa, mikä oli puoli prosenttia kaikesta Suomessa tuotetusta sianlihasta.

Tänä vuonna suomalaisia luomujoulukinkkuja arvioidaan tulevan markkinoille vähän yli 120 000 kiloa.

Kotimaisia luomukinkkuja myyvät sekä K- että S-ryhmän kaupat ja Lidl-myymälät kautta maan. K- ja S-ryhmässä ne markkinoidaan Tammisen ja Talman Luomun tuotemerkeillä, Lidlissä kauppaketjun omalla Deluxe-tuotemerkillä.

Suurin osa luomukinkuista myydään pakasteina, mutta lähempänä joulua myyntiin tulee myös hieman tuoresuolattuja luomukinkkuja.

Kauppa odottaa luomujoulukinkuille hyvää menekkiä. Valikoimapäällikkö Juha Nieminen SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta kertoo, että erityisesti luuttomien kinkkujen kysyntä on kasvussa. Valtaosa markkinoilla olevista luomukinkuista on kooltaan 2–4-kiloisia.

"Mikäli luomukinkun haluaa saada omaan joulupöytään, kannattaa varmistaa saatavuus tilaamalla kinkku hyvissä ajoin omalta kauppiaalta", valikoimapäällikkö Anna Kettula Keskolta kehottaa.

Yleensä luomutuotteet kiinnostavat etenkin nuorimpia kuluttajaryhmiä, mutta luomukinkku on vähän varttuneempien juttu.

"Joulukinkun ostaja on useimmiten yli 30-vuotias, ja tämä pätee myös luomukinkkuihin", Juha Nieminen toteaa.

Luomukinkut ovat kalliimpia kuin tavanomaisesti tuotetut kinkut, koska luomusikojen kasvattaminen maksaa tavanomaista tuotantoa enemmän.

Pro Luomu ry edistää luomualan kehitystä ja kasvua Suomessa. Yhdistyksen noin 70 jäsenorganisaatiota edustavat koko ruokaketjua luomutuottajista elintarvikeyrityksiin ja kauppaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lapsen allergia mullistaa koko perheen ruokailun – joskus on pakko laittaa turvallisuus terveellisyyden edelle

Grillikausi alkaa – Muista nämä vinkit hyvään lopputulokseen

Aarre: Tunnetko peltokanankaalin? Toukokuussa kukkiva villivihannes on herkullinen ja helppo tunnistaa

Ostaisitko viiniretken metsään? Sellaisia myydään nyt Vihdissä