Ruoka

Hävikkileivän käyttö oluenpanossa aloitettiin jo vuosituhansia sitten – Jämä-oluen valmistukseen käytetään ruispaloja

"Olut on kunniakas loppu leivän hävikkipaloille", sanoo Vaasanin kaupallinen johtaja Minna Cousins.
Riitta Mustonen
Leivästä nykyisin noin viidennes menee hukkaan. Oluenpano on yksi tapa vähentää hävikkiä.

Brewniverse oluttoimija ravintolakoulu Perhon Panimossa Helsingissä on jo aiemmin valmistanut Suomen ensimmäistä 2,5-prosenttista Wasted-olutta hävikkiraaka-aineista. Nyt oluesta on kehitetty 5-prosenttinen Jämä.

Olutmestari Juha Sinisalo luonnehtii Jämää helposti lähestyttäväksi olueksi, jossa maistuu leipä. Mallaspohjasta merkittävä osa on korvattu vielä syömäkelpoisilla Vaasan Ruispaloilla, jotka muuten olisivat menneet hukkaan.

Sinisalon mukaan hävikkileipä on oikeastaan paluu oluen alkujuurille, sillä ensimmäiset oluet syntyivät noin viisituhatta vuotta sitten, kun leipäpala todennäköisesti tippui vesikiuluun ja lähti itsestään käymään.

Johtaja Minna Cousinsin mukaan Vaasan haluaa muistuttaa jämäleivästä pantavan oluen avulla, ettei yksikään leipäpala kuulu roskiin.

"Ylijäämäleivän arvo on useita miljoonia euroja vuodessa. Hävikkiä vähentämällä säästyy sekä ympäristö että rahaa kaikilta osapuolilta eli teollisuudelta, kaupalta ja kuluttajilta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTV: Belgialaislääkärit uhkaavat vegaanilasten vanhempia huostaanotolla – ruokavalio voi vaarantaa terveyden

Haluaisitko perustaa oman viinatehtaan? Virkamies kertoo, mitä se vaatii

Söin täällä: Matildankartanossa ei ole ruokalistaa

Syötkö kananmunan päivässä? Tuoreen tutkimuksen mukaan se tai runsas kolesterolin saanti ei lisää riskiäsi aivoinfarktiin