Ruoka

Karpalo, kangastatti ja maitohorsma ovat vuoden luonnontuotteet

Arktiset Aromit ja Marttaliitto ovat valinneet vuoden luonnontuotteet. Järjestöt haluavat näin nostaa esiin suomalaisia luonnonantimia ja kertoa mihin kaikkeen niitä voi käyttää.
Markku Vuorikari
Karpalo

Tänä vuonna kirpeä karpalo, kangastatti ja rentun ruusunakin tunnettu maitohorsma ovat vuoden luonnontuotteet. Valinnan tehneet Arktiset Aromit ja Marttaliitto haluavat valinnalla nostaa esiin suomalaisia luonnonantimia ja kertoa mihin kaikkeen niitä voi käyttää.

Karpalo on hyvä C-vitamiinin ja kuidun lähde. Karpalolla on myös virtsateiden terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Marja sopii muun muassa marjakeittoihin, puuroihin, uuniruokiin ja leivonnaisiin.

Kuivahkoilla kankailla ja kalliomänniköissä heinäkuusta lokakuun alkuun kasvava kangastatti on satoisa, maukas ja helppokäyttöinen ruokasieni. Se sopii käytettäväksi sellaisenaan paistoksiin tai kastikkeisiin. Kuivattuna siitä saa oivaa keittoa.

Maitohorsma on koko Suomessa yleinen pioneerikasvi, joka valtaa nopeasti palo- ja hakkuuaukeat. Sen kukinta ajoittuu keskikesään. Maitohorsman lehdissä on muun muassa ravintokuitua, fosforia, riboflaviinia, C- ja A-vitamiinia. Maitohorsmaa voi käyttää koko kasvukauden ajan. Versot sopivat tarjottavaksi esimerkiksi parsan tapaan. Nuorista lehdistä tehty silppu käy salaatteihin ja vihannespaistoksiin. Lehdistä voi tehdä myös jauhetta sekä juomaa kuten myös kukista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”