Ruoka

Jo toinen Kiina-avaus tänään: Kalaneuvos sai vientiluvan Kiinaan

Lupa on ensimmäinen suomalaiselle kalalle myönnetty vientilupa Kiinaan.
Tietyt Kalaneuvoksen kotimaiset kalavalmisteet ovat saaneet vientiluvan Kiinaan.

Keskiviikon hyvät Kiina-uutiset jatkuvat äidinmaidonvastikkeiden jälkeen kalalla. Kiinan viranomaiset ovat myöntäneet Kalaneuvos Oy:n Sastamalan kalanjalostuslaitokselle luvan viiden kalalajin viemiseksi Kiinaan. Luvan saivat viljelty kirjolohi, taimen ja siika sekä luonnonvesistä pyydetty muikku ja särki. Kala voi olla pakastettua, suolattua tai savustettua.

Haku kesti lähes neljä vuotta ja mahdollisia yhteistyökumppaneita Kiinasta on löytynyt useita. "Vientilupa on merkittävä asia Kalaneuvokselle, toissa vuonna vientimme oli jo 20 prosenttia liikevaihdosta”, Kalaneuvoksen toimitusjohtaja Veijo Hukkanen toteaa.

Lupaa edelsivät useat viranomaistarkastukset ja kiinalaisten vierailu Sastamalan tehtaalla.

Sastamalassa on parhaillaan käynnissä tehdaslaajennus, joka yli kaksinkertaistaa savustus- ja fileointikapasiteetin.

Sinisen biotalouden eli vesitalouden edistäminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. "Kalatuotteiden markkinan avautuminen Kiinassa avaa valtavia mahdollisuuksia koko suomalaiselle kalataloudelle", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.

Vientilupien avaamista on valmisteltu maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston yhteistyöllä.

Valio sai alkuviikolla luvan viedä pakattuja äidinmaitotuotteita Kiinaan.

Lue lisää:

Valion äidinmaidonkorvikkeille avautui tie Kiinaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elintarvikkeiden vienti vaatii aikaa ja rahaa: "Ihmissuhteita ei rakenneta muutamassa kuukaudessa, vaan se vaatii pitkäaikaisen sitoutumisen"

Juhannus tuo Alkon myyntiin huiman piikin: Alkoholittomien oluiden ja kuohuviinien myynti kasvaa yli 70 prosenttia

Oletko järjestämässä juhlia? Lue tästä maa- ja kotitalousnaisten vinkit, joilla onnistut varmemmin ja stressaat vähemmän

"Teimme virheen" – Jukolassa tarjottiin saksalaisia kananmunia ja liettualaista broileria