Ruoka

Suomella näytön paikka Berliinissä, kun Grüne Woche avautuu

Tänään torstaina messujen avajaisissa Suomi vastaa ruuasta ja viihteestä.
Riitta Mustonen
Vihreä viikko järjestetään Berliinissä nyt 84:ttä kertaa.

Suomi saa päähuomion Berliinissä, kun se esittäytyy messujen kumppanuusmaana ensimmäistä kertaa messujen historiassa.

Kumppanuusmaan rooliin kuuluu muun muassa huolehtia avajaisten ohjelmasta eli huolehtia viihdytyksestä pakollisten puheiden lomassa ja tarjota illallinen noin kolmelletuhannelle kutsuvieraalle.

Messujen ovet avautuvat suurelle yleisölle perjantaiaamuna. Silloin messukeskuksen kymmenet hallit täyttyvät enimmäkseen saksalaisista kuluttajista, joista osa tulee hakemaan uusia ruoka- ja juomaelämyksiä ja matkaideoita ja osa pelkästään viihtymään.

Porolastuja, marjamehuja, pienpanimo-oluita, kalaa ja kauraa. Suomen teemalla Aus der Wildnis eli Villistä luonnosta haetaan näkyvyyttä suomalaisille ruoka- ja juomatuotteille ja houkutellaan matkailijoita arktiseen Suomeen.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan Suomi haluaa valloittaa saksalaisten kuluttajien ja matkailijoiden sydämet omilla valttikorteillaan.

Niitä ovat luontomme ja ruokamme puhtaus, vastuulliset tuotantotavat sekä innovatiiviset ja maukkaat ruuat ja juomat yhdistettynä ripauksella villiä eksotiikkaa.

Berliinissä tuotteitaan ja palveluitaan esittelee noin 80 suomalaista yritystä. Alueosastoja on kuusi: Saimaan alue, Pirkanmaan, Hämeen ja Keski-Suomen yritysten läntinen järvialue, Pohjois-Karjala, Lounais-Suomi ja Kainuu.

Lapin yritykset ovat esillä yhteisellä Lapland Food Club -brändillä.

Suomi nostaa esille erityisesti kahta elintarvikeryhmää, joissa sillä on jo merkittävää vientiä: viljatuotteita, varsinkin kauraa, ja kalaa.

Suomi on yksi maailman suurimmista kaurantuottajista, ja Berliinissä se haluaa tuoda esiin, miten laadukkaita tuotteita meillä tehdään. Esillä ovat niin Helsingin Myllyn luomukaurahiutaleet kuin Kaslinkin kaurajuomat ja -välipalat.

Kalatarjonnasta vastaa oululainen Hätälä.

Suomalaista villiä eksotiikkaa pääsee maistamaan esimerkiksi viski-kahvijäätelössä tai spelttilakritsassa.

Kumppanimaasopimuksen allekirjoitti Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, joka vastaa hankkeen järjestelyistä yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, suomenruotsalaisia viljelijöitä edustavan SLC:n sekä Business Finlandin kanssa.

Hankkeen tukena ovat alueelliset ruoka- ja matkailuhankkeet sekä MTK-Varsinais-Suomi. Viestinnän ja ohjelman tukena on lisäksi Suomen Saksan-suurlähetystö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen