Ruoka

Jari Leppä saksalaisille: Suomi on elintarviketurvallisuuden suurvalta

Suomessa voi nuolaista kakkutaikinaa pelkäämättä salmonellaa, Suomen messuosaston avauksessa kerrottiin.
Jaana Kankaanpää
Juha Marttila arvioi Suomen osaston avajaisissa, että tulevaisuudessa yhä useampi maatila saa tuloja matkailusta ja ruokaelämykset ovat entistä tärkeämpi syy matkoille.

"Puhdas ilma, luonto ja vesi ovat Suomen tärkeimmät luonnonvarat. Arktinen kaura, marjat ja kalat ovat tästä esimerkkejä", avasi Suomen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä torstaina Suomen messuosaston Berliinin Grune Wochella.

Leppä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund luettelivat kukin vuorollaan Suomen arktisen maatalouden etuja: antibioottivapautta, eläinten hyvinvointia, saparopossuja, kestävää metsätaloutta. Suomalaisille tuttuja asioita, mutta monelle saksalaiselle uutta kuultavaa.

Suomen teema Vihreällä viikolla on Aus der Wildniss, Villistä luonnosta. Marttila muistutti, että puhdas luonto, runsaat vesivarat, puhdas ilma, vesi ja ruoka sekä vapaus olla liikkua ja harrastaa luonnossa on eräs syy, miksi suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa.

"Kun ihminen voi hyvin, myös eläimet voivat hyvin, Olemme ylpeitä, että kaikilla sioilla on saparot", Marttila kiteytti.

Vihreä viikko avautuu suurelle yleisölle perjantaiaamuna, mutta Suomen osasto oli valmiina jo torstai-iltapäivällä, kun avajaistilaisuuteen saapui sekä saksalaista mediaväkeä että suomalaisia vieraita.

Nina Abraitis ja Jukka Mäkelä Ikaalisista asettelivat viimeisiä tuotteita hyllyyn juuri ennen avajaisten alkua. Heidän Luonnon Magiaa -yrityksensä tuotteet ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Saksassa.

"Hirmuinen kiire on ollut. Varasimme 600 pulloa kolmenlaista kastiketta, kuusenkerkkää, puolukkaa ja mustikkaa", pariskunta kertoo.

Suomessa tuotteet maksavat noin kympin pullo, mutta Berliinin messuilla viitosen. "Haluamme kuulla saksalaisten mielipiteitä. Eilen suurlähetystön vastaanotolla tunnettu ravintolakriitikko kehui näitä kaikkia. Ja ostajat tulivat kyselemään näytteitä."

Pariskunta arvelee pärjäävänsä muutamalla saksan lauseella, kun muu kielitaito on hallussa.

"On tää melkonen juttu!" Jukka Mäkelä hehkuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Omenamehun tekoon löytyi näppärä apu, kun yli 80-vuotiaan käsivoimat loppuivat – näin toimii hydraulinen prässi mehun puristuksessa

Söin täällä: Hangossa on turvasatama, jonka kala kohottaa mieltä

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato