"Possunposkia olisi syönyt enemmänkin" –Maistiaiset Suomesta loppuivat kesken Grüne Wochen avajaisjuhlassa - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

"Possunposkia olisi syönyt enemmänkin" –Maistiaiset Suomesta loppuivat kesken Grüne Wochen avajaisjuhlassa

Väkijoukon vyöryminen kesken ruokien esittelyn ruokahalliin yllätti Suomen kokkimaajoukkueen.
Jaana Kankaanpää
Bavarian Big Five -orkesterin Jörg Schwörer (vas.) piti erityisesti possunposkesta ja suomalaisesta oluesta.

Berliinin Vihreän viikon avajaisissa Suomen kokkimaajoukkue kattoi pöydän yli kolmelletuhannelle vieraalle sadasta maasta. Kun avajaisjuhla oli päätöksessään ja kokit saapuivat lavalle esittelemään ruokia, vieraat alkoivat nousta paikoiltaan ja kiiruhtaa ruokasaliin.

Kuudelta alkaneen kahden tunnin ohjelman jälkeen useimmat odottivat pääsyä lihapatojen ääreen, mutta tarjolla olikin fine diningia pieninä, mutta toki maukkaina annoksina.

Tarjolla oli muun muassa juustolunta, rapuskagenia, lapinrieskaa ja lohta, ylämaanhärän tartaria.

Lämpiminä suupaloina vieraille tarjottiin porsaanposkea, sipulicrumblea ja artisokkapyreetä ja aterian kruunasivat mummon tikkupullat kermakahvin kera.

Osa ruuista loppui kesken, tartar ensimmäisenä, ja jälkiruokia sai etsiä, samoin juomia. Niinpä moni suuntasi avajaisillallisen jälkeen vielä nakkikiskalle tai pitsalle.

Juhlaan osallistunut MTK:n valtuuskunnan jäsen Anna Setälä totesi illallisesta, että maa- ja kotitalousnaisia tuli ikävä. "He ovat tottuneet ruokkimaan isoja joukkoja."

Maajoukkueen kapteeni Kristian Vuojärvi kommentoi perjantaiaamuna diplomaattisesti, että ihmiset tykkäsivät ruuasta, kun ennätysajassa kaikki loppui. "Olihan se aika kova rytistys."

"Jälkeenpäin miettien jotain tekisi toisin ja paremmin, mutta hienosti joukkue jaksoi painaa, ja saksalaisilta kokeilta saatiin apua", Vuojärvi kiittää.

"Tällaiset tapahtumat vaativat paljon säätämistä, eikä kommelluksilta vältytty nytkään. Esimerkiksi eilen piti päästä kattamaan pöytiä kello 16, ja lopulta päästiin vasta puoli kuudelta."

Saksalaisten nuorten miesten ryhmä maisteli avajaisjuhlassa suomalaisia ruokia ensimmäistä kertaa. Jörg Schwörer kehui possua, muttei oikein pitänyt kalasta.

Kysymykseen, tiedättekö suomalaisia ruokia, miehet pudistelivat päitään. Andi Steer epäröi, mutta sanoi sitten: hirvipaisti, ankerias ja kaviaari.

Tämän vuoden Grüne Woche -messut ovat monella tavalla ennätykselliset. Eniten näytteilleasettajia, eniten osallistujamaita, yli 300 oheistilaisuutta, 70 maatalousministeriä.

Suomi on ensimmäistä kertaa kumppanuusmaa, mutta osallistuu Vihreälle viikolle 25:ttä kertaa. Ja on ensimmäinen kumppanuusmaa Pohjoismaista ja EU:n pohjoisin maatalousmaa.

Saksan maataloustuottajien puheenjohtaja Joachim Rukwied muistutti avajaispuheessaan, että poliittinen epävakaus koettelee maatalouttakin esimerkiksi brexitin takia. "Nyt tarvitaan luottamusta. EU:ssa on maaseutua 70 prosenttia, se tarjoaa tulevaisuuden näkymiä ja sen puolesta pitää taistella", Rukwied julisti.

Suomen maatalousministeri Jari Leppä toi saksalaisille terveiset lumen ja pakkasen keskeltä. "Kun lähdin kotitilaltani Pertunmaalta, oli kymmenen astetta pakkasta ja lumiaura ajoi edelläni. Tämä on meille arkea tammikuussa."

Saksan maatalousministeri Julia Klöckner korosti, että maataloudesta pitää antaa kuluttajille oikea kuva. Nyt se on monella liian romanttinen.

"Maaseudulla tarvitaan nopeita tietoliikenneyhteyksiä: moottoriteitä, ei sorateitä. Eilinen maitokannu on nykyajan robotti. Maatalous on taloutta, eikä se ole paha asia. Jos ei ole toimivaa maataloutta, ei ole rauhanomaista elämää."

Juttua on muokattu ja lisätty tietoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korona lisäsi kotikokkailua, mutta suosikkiruokien kärjessä keikkuvat vanhat tutut

Atrian logo menee uusiksi – brittiläisen toimiston kanssa tehty uudistus alkaa näkyä kuluttajille elokuusta lähtien

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen