LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Saksan maataloustoimittajilla ohut Suomi-tieto – "Voiko teillä viljellä ohraa?"

Grune Wochella Suomi jakaa tietoa pohjoisesta maanviljelystä lähes neitseelliseen maaperään.
Klaus Strotmann ei ole koskaan käynyt Suomessa, mutta häntä kiinnostaa, kuinka ihmiset selviävät kovista talvioloista. Puoliso Olivia Marschner on kerran vieraillut Turussa kesähäissä.

Saksalaiselle Klaus Strotmannille tulee Suomesta mieleen Valtra. "Vai onko se suomalainen? Ja Yara, onko se Suomesta vai Norjasta?"

Strotmann työskentelee toimittajana Pflanze + Technik -julkaisussa, ja hänen alaansa on kasvinsuojelu. Kun hän kuulee, kuinka lyhyt kasvukausi Suomessa on, hän ihmettelee, voiko siellä kasvaa mikään.

"En tiennyt, että Suomessa kasvaa kauraa ja siitä valmistetaan tuotteita. Kasvaako teillä ohraa myös? Siis mallasohraakin?" mies hämmästyy.

Saksalaistoimittajien messukierroksella MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen kertoo, että Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejä.

Saksalaisia puhuttavat kasvinsuojeluaineet. Strotmann kysyy, ovatko ne suuri ongelma Suomessa. "Ainakin Tanskassa lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä säädellään tiukasti. Miten Suomessa?"

Päätoimittaja Cornelius Mohr Hessenin maataloustuottajien Wochen Blatt -viikkolehdestä ei myöskään ole koskaan käynyt Suomessa.

"En tiedä Suomesta mitään. Satunnaisesti lehdissämme on juttuja ulkomaiden maataloudesta ja esimerkiksi Suomesta, miten siellä kohdellaan susia. Vai oliko se Ruotsi?" Mohr pohtii ja kertoo, että Saksassa sudet ovat iso ongelma. Etenkin lampurit ovat huolissaan.

"Meillä on tosi iso susikanta, susia tulee rajan takaa Puolasta eikä niitä saa ampua. Ihmisille ne eivät vielä ole aiheuttaneet tuhoa, mutta ne päästyään lammaslaumaan ne tappavat monta eläintä kerralla ja tuottajalle tulee isot vahingot."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisi Laitilan olutta mitalisijoille merkittävässä olutkisassa – kultaa tai pronssia kaikille oluille, joilla kilpailuun osallistui

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa

Onko sinullakin vaikeuksia syödä suosituksen mukaisesti hedelmiä ja vihanneksia? Tutkija kertoo, mistä se johtuu

Nyt on haussa Suomen taitavin kalaruokakokki