Ruoka

Lihan asema ruokapöydissä on yhä vakaa – 7 prosenttia väestöstä ei syö lihaa

Lihan syönnin vähentämiseen pyrkii aiempaa useampi.
Kari Salonen
Joka viides suomalainen ei osaa mainita erityistä syytä lihan syönnilleen.

93 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Useamman kerran viikossa lihaa syödään 79 prosentissa kotitalouksista. Lihan syönnin vähentämiseen pyrkii kuitenkin aiempaa useampi. Lihatiedotusyhdistyksen teettämän kyselyn mukaan tärkeimmät syyt lihan käyttöön ovat hyvä maku, ravitsevuus ja tottumus.

Kantar TNS Agri Oy:n lokakuussa tekemän tutkimuksen mukaan 7 prosenttia suomalaisista ei syö lihaa lainkaan. Vuonna 2017 lihaa söi 94 prosenttia suomalaisista.

Päivittäin lihaa syövien määrä on vähentynyt, mutta vastaavasti useamman kerran viikossa lihaa syövien määrä on kasvanut.

Lihaa syödään erityisesti sen hyvän maun takia. Maku on tärkeintä 39 prosentille syöjistä. Tärkeää on myös lihan ravintosisältö, tottumus ja käytön helppous. Joka viides ei osaa mainita erityistä syytä lihan syönnilleen.

Tutkimus selvitti myös lihan syönnin lisäämistä ja vähentämistä. Enimmällä osalla, 70 prosentilla kuluttajista, lihan käyttö on säilynyt ennallaan. Lihan syöntiä sanoo vähentäneensä 22 prosenttia ja lisänneensä 2 prosenttia vastaajista. Vähentäjien määrä on kasvanut 6 prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Syyt lihan käytön vähentämiseen ovat samoja kuin niillä, jotka eivät syö lihaa lainkaan. Tärkeimpiä vähentämisen syitä ovat eettiset, ekologiset ja terveydelliset syyt. Osa on vähentänyt lihan käyttöä taloudellisista syistä ja osalle liha ei enää vain maistu.

Lihan syönnin useudessa ja vähentäjien määrässä tapahtuneista muutoksista huolimatta lihan kokonaiskulutus on edelleen melko vakaata. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2018 suomalaisten lihankulutus oli samalla tasolla kuin 2017, jolloin lihaa kulutettiin luullisena lihana noin 81 kiloa henkeä kohden. Syödyn lihan osuus on noin puolet luullisen lihan määrästä.

Suomalaiset aikuiset saavat tuoreen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan ruokavaliossaan lihasta noin kolmanneksen proteiinista, niasiinista, B12-vitamiinista sekä seleenistä ja sinkistä sekä viidenneksen raudasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Mitä jos järjestettäisiin Amazon-vientirengas?" – verkkokaupan jättimäinen virtuaalitori kiinnostaa jo perhekoon ruokaviejiä

Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon

Piparileivontakisan voittaja teki vaativan tuulimyllytyönsä kahdessa tunnissa – korona-ajan kisa vaati erikoisjärjestelyt