Ruoka

Miksi Lidlin saksalaisen jauhelihan salmonella löydettiin vasta viikko sen jälkeen, kun tuotteet oli jo syöty? Ruokavirasto vastaa

Suomalaista lihaa ei ole koskaan tarvinnut vetää takaisin salmonellan takia.
Maiju Pohjanheimo
Valmiiksi jauhettu liha kehotetaan aina kuumentamaan läpikypsäksi, vaikka kyseessä olisi naudanliha.

Lidl veti keskiviikkona 23.1.2019 takaisin erän Bergmann-merkin naudan jauhelihaa, josta löydettiin valvontanäytteissä salmonellaa. Erän viimeinen käyttöpäivä oli 15.1.2019. Liha oli saksalaista alkuperää.

Salmonellaa sisältäneen näytteen otti paikallinen terveystarkastaja Oulussa. Ruokavirasto, johon elintarviketurvallisuutta valvonut Evira nyt kuuluu, tiedotti aiheesta keskiviikkona.

Miten tällainen salmonella-testaaminen, jossa tulokset tulevat vasta viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sopii ruokaturvallisuuskäytäntöihin?

"Kyseessä on Oulun seudun ympäristöterveydenhuollon Lihatuotteiden jäljitettävyys-projektin puitteissa otettu näyte. Toimijat vastaavat elintarvikkeiden turvallisuudesta ja ottavat elintarvikkeista omavalvontanäytteitä. Viranomaiset varmistavat omavalvonnan riittävyyttä ottamalla viranomaisnäytteitä", Ruokaviraston ylitarkastaja Enni Tuutti vastaa.

"Salmonellanäytteenotosta ja tutkimusten aloittamisesta tulosten valmistumiseen kestää yleensä noin viikko, kuten tässäkin tapauksessa."

Lidl perustelee salmonellan löytymistä vasta nyt sillä, että se voi olla eläinkohtaista ja samasta erästä otetuista näytteistä voidaan saada erilaisia tuloksia.

"Nyt kyseessä olevan erän aiemmissa tutkimuksisssa ei löydetty mitään poikkeavaa. Erästä on otettu yksi positiivinen näyte, mutta ei ole mitään syytä epäillä, että koko myyty erä olisi saastunut salmonellalla. Salmonellan suhteen on kuitenkin nollatoleranssi, minkä vuoksi olemme varoittaneet kuluttajia asiasta", Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs kertoo.

Salmonellaa ei pysty epäilemään elintarvikkeessa minkään ulkoisesti havaittavan seikan perusteella ja siksi tarkka testaaminen on erityisen tärkeää. Bakteeri tuhoutuu kuumennettaessa tuote 70 asteeseen.

Erityisen ikävä salmonellariski on naudanlihassa, sillä sitä voidaan yleisen käsityksen mukaan syödä myös puolikypsänä. Ruokatieto neuvoo kuitenkin aina läpikypsentämään jauhelihan ja suikaleet.

Suomalaisia lihatuotteita ei ole koskaan vedetty takaisin salmonellan takia. Vuosina 2017 ja 2018 alan toimijat tekivät Eviraan yhteensä 12 takaisinvetoilmoitusta salmonellalöydöksestä elintarvikkeessa.

Ruokaviraston mukaan Lidlillä ei ole muihin toimijoihin verrattuna erityisen monia salmonellalöydöksiä.

"Takaisinvedoissa on ollut sekä eläinperäisiä että kasviperäisiä tuotteita. Mikään yksittäinen toimija ei erotu aineistossa. Kaikki varmennetut salmonellalöydökset johtavat joka tapauksessa takaisinvetoon, mikäli tuotetta on vielä markkinoilla", Tuutti kertoo.

"Ulkomaisista elintarvikkeista on tullut aika lailla tasaisesti salmonellaeristyksiä viime vuosina, noin 70–80 salmonellakantaa per vuosi. Vuonna 2017 tehtiin reilu sata salmonellaeristystä."

Suomalaisista elintarvikkeista on viimeisen 15 vuoden aikana tehty parikymmentä salmonellalöydöstä.

Lue lisää:

Lidlin saksalainen salmonella-jauheliha löytyi Oulussa, havaittiin terveystarkastajan rutiinitestissä

Lidl vetää takaisin erän naudan saksalaista jauhelihaa, josta on valvontanäytteissä löydetty salmonellaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokakaupoissa myytävistä jauheista löytyi torjunta-ainetta – tuotteiden käyttö lopetettava heti

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"