Ruoka

Ruokavirasto on kysynyt Puolasta selvitystä sairaiden nautojen teurastuksesta

Puolasta ei ole saatu vielä vastauksia.
Jaana Kankaanpää
Sairaan eläimen liha on ihmiselle terveysriski.

Ruokaviraston elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen kertoo keskustelleensa suomalaisten liha-alan yritysten edustajan kanssa Puolan nautaskandaalista..

"Jos he tietäisivät, mitä laitoksia Puolassa tämä ongelma koskee, he pystyisivät selvittämään, onko niistä laitoksista tuotu (lihaa) Suomeen", Räsänen sanoo.

Toistaiseksi Suomessa ei ole täsmällistä tietoa puolalaisista ongelmateurastamoista. Räsänen kertoo kysyneensä puolalaisilta tietoja laitoksista, jotta pystyttäisiin jäljittämään, onko lihaa tullut Suomeen.

Puolasta ei ole saatu vielä vastauksia. Räsänen ei osaa arvioida, milloin vastauksia saadaan. Hänen mukaansa EU-komissioltakin on kysytty, onko komissiolla lisätietoa asiasta.

Helsingin Sanomat kertoi eilen puolalaistoimittajan kuvanneen, kuinka sairaan näköisiä nautoja raahataan öisin teurastettavaksi ilman eläinlääkärin tarkastusta Mazovian alueella sijaitsevassa teurastamossa.

HS:n mukaan teurastuksen jälkeen työntekijät näyttävät poistavan ruhoista muun muassa makuuhaavoja ja kasvaimia, jotka kielivät sairauksista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"