Ruoka

Ruokavirasto selvittää puolalaisen lihan tuonnin Suomeen

Virasto kertoo käynnistäneensä selvityksen siitä, onko Suomeen tullut Puolasta lihaa, jota on väitetty sairaiden nautojen tarkastamattomaksi lihaksi.
Kari Salonen
Puolalaisen uutiskanava TVN24:n tietojen mukaan Puolassa olisi päässyt markkinoille naudanlihaa, joka olisi peräisin sairaista eläimistä.

Puolalaisen uutiskanava TVN24:n tietojen mukaan Puolassa olisi päässyt markkinoille naudanlihaa, joka olisi peräisin sairaista eläimistä ja jota ei olisi tarkastettu teurastamossa siten kuin säädökset kaikissa EU-jäsenmaissa edellyttävät.

Ruokavirasto tiedotti maanantaina selvittävänsä parhaillaan, kuinka paljon Puolasta on tuotu lihaa Suomeen ja onko lihassa ilmennyt laatuongelmia.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden yhteisen elintarvikkeita ja rehuja koskevan nopean hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta ei tullut tietoa, että Suomeen olisi tullut elintarvikevaaran sisältävää puolalaista naudanlihaa, kertoo elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen ruokavirastosta.

Ruokavirasto on pyytänyt asiasta tietoa Puolan viranomaisilta ja ollut yhteydessä Euroopan komissioon. Myös elintarvikeala on aloittanut tarkemmat selvitykset tuomiensa tuotteiden toimitusketjuista.

”Suomalainen elintarvikeala tietää tuotteidensa alkuperän ja poistaa varmasti maineriskin välttämiseksi epäilyttävät tuotteet ja raaka-aineet myynnistä tai käytöstä. Jos tuotteen raaka-aineet huolettavat, kannattaa tutustua huolella pakkausmerkintöihin”, Räsänen toteaa.

Ensisijaisesti lihan turvallisuudesta ja laadusta vastaavat yritykset omavalvontasuunnitelmansa ja omien laatuvaatimustensa mukaisesti. Sen lisäksi viranomaiset valvovat tuontilihaa riskiperusteisesti.

Kaupassa lihan pakkausmerkinnöissä pitää aina ilmoittaa alkuperämaa. Kuluttajalla on aina oikeus kysyttäessä saada tieto lihan alkuperästä myös ravintolassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia

Luovan yrittäjän keittiössä valmistuu rohkeita kokeiluja

Söin täällä: Kelpoa kotiruokaa Susihukkasessa

Tuotekehittäjä uskoo: Härkis-tuotteista on nähty vasta alku