Ruoka

Brexit voi aiheuttaa 2020-luvulla yli kymmenentuhatta sydäntautikuolemaa – hedelmien ja vihannesten kulutus vähenisi, jos hinnat nousevat

EU-eron on tarkoitus astua voimaan 29. maaliskuuta, mutta vielä on täysin auki, millaisin ehdoin ero toteutuu.
LEHTIKUVA/AFP
Vuonna 2017 Britannia toi yli 80 prosenttia hedelmistä ja noin puolet vihanneksista ulkomailta. Suuri osa tuonnista oli peräisin EU-maista, kuten Espanjasta.

Brexit voi johtaa tuhansiin sydän- ja verisuonitautikuolemiin Britanniassa ensi vuosikymmenellä, kertoo tiistaina julkistettu tutkimus. Syynä sydän- ja verisuonitautien yleistymiseen on hedelmien ja vihannesten kulutuksen väheneminen, joka johtuu niiden kallistumisesta EU-eron myötä.

Lontoolaisyliopisto Imperial Collegen tutkimuksen mukaan EU-ero ilman sopimusta eli niin sanottu kova brexit nostaisi hedelmien hintaa keskimäärin yli kymmenellä prosentilla ja vihannesten hintaa lähes kymmenellä prosentilla. Tämän ennakoidaan lisäävän sydän- ja verisuonitaudeista johtuvien kuolemien määrää yli 12 000:lla vuosien 2021 ja 2030 välillä

"Maailman kauppajärjestön sääntöjen perusteella banaanien hinta nousisi 17 prosentilla ja appelsiinien 14 prosentilla. Maahamme tuotavat hedelmät ovat kaikkein herkimpiä hinnannousulle", kertoi tutkimuksen tekijöihin kuuluva professori Christopher Millet.

Vaikka Britannia saisi solmituksi vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa, brexitin lasketaan siinäkin tapauksessa aiheuttavan 6 000 sydäntautikuolemaa.

Vuonna 2017 Britannia toi yli 80 prosenttia hedelmistä ja noin puolet vihanneksista ulkomailta. Suuri osa tuonnista oli peräisin EU-maista, kuten Espanjasta.

Hedelmät ja vihannekset sisältävät kuituja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka tutkimusten mukaan ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja.

Britannian parlamentissa äänestetään tiistaina siitä, miten brexitin suhteen edetään. EU-eron on tarkoitus astua voimaan 29. maaliskuuta, mutta vielä on täysin auki, millaisin ehdoin ero toteutuu.

Maanantaina brittiläisten markettiketjujen johtajat kehottivat poliitikkoja välttämään sopimuksetonta brexitiä, joka voisi aiheuttaa häiriöitä ruuan tuontiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tekeekö mieli laittaa pääsiäispöytään lammasta? Näillä ohjeilla onnistut

Kaupan hyllyssä on nyt myös värikkäitä kananmunia – suomalainen muna käy värjättävänä Saksassa

Hämeen maaseutunuoret muistuttavat kotimaisen ruuan arvosta: "Toivomme, etteivät vaalilupaukset jää tyhjiksi"

Leivo pääsiäispyhiksi ihanat herkut: sitruunakakkua, appelsiinitorttua ja pashakakkua