Ruoka

Vegaanihaaste rikkoi tammikuussa ennätyksen – 13 000 osallistujaa säästi kuukaudessa 430 000 eläintä

Oxfordin yliopiston mukaan vegaaniruokavalio on tehokkain tapa pienentää omaa ympäristöjalanjälkeään.
Vesa Laitinen
Ainakin 13 000 suomalaista kokeili tammikuussa vegaanista ruokavaliota. Kuvassa härkäpapupohjainen annos.

Kuudetta kertaa järjestettävä Vegaanihaaste rikkoi jälleen osallistujaennätyksen. Tammikuun haaste keräsi yli 13 000 osallistujaa. Vegaanikuukauden on vuosien aikana viettänyt yli 50 000 ihmistä.

"Selvästi ihmiset ovat huomanneet, että ilmastonmuutos tarvitsee konkreettisia tekoja ja vegaaniruokavalioon siirtyminen on tutkimusten mukaan tehokkain tapa pienentää omaa ympäristöjalanjälkeään. Kasvissyönti on myös helpompaa kuin koskaan ennen", kertoo Vegaanihaasteen viestintävastaava Heikki Simonen tiedotteessa.

Vegaanihaasteen laskelmien mukaan osallistujat säästivät tammikuussa 430 000 eläimen hengen syömällä vain kasviperäistä ruokaa. Eläinten määrään on laskettu maaeläinten lisäksi kalat ja äyriäiset sekä rehuksi menevät kalat. Tiedot säästyneistä eläimistä perustuvat amerikkalaiseen Counting animals -sivustoon.

Tiedotteen mukaan tempaus vähensi myös kasvihuonekaasupäästöjä sekä vedenkulutusta. Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan vegaaniruokavalio on tehokkain tapa pienentää omaa ympäristöjalanjälkeään.

Kasvisruoka tukee myös terveyttä. Kasvissyöjillä on tutkimusten mukaan pienempi sydäntautikuolleisuus sekä alhaisempi veren kolesterolipitoisuus ja verenpaine.

Vegaanihaasteeseen osallistuneet saivat tietoa ja vinkkejä vegaaniruokavaliosta tempauksen nettisivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa