Ruoka

Söin täällä: Kuuma lohikeitto lämmitti Kotkassa

Kala oli kuulemma kotoisin Norjasta, koska kalastaja Kari Lampisen rysät olivat hylkeiden vuoksi ylhäällä.
Jaana Kankaanpää
Tämä lohisoppa tarjoiltiin tilliä säästämättä.

Edessä työmatka hyiselle merelle ja tullessa kurnii varmasti nälkä. Auto pitää jättää satamaan, jonka vieressä on kutsuvasti rantamakasiini ja seinässä iso kyltti: "Lohisoppa 8 euroa". Voi, kun ehdittäisiin iltapäivällä, kermainen keitto varmasti maistuisi!

Ja ehdimmehän me. Saimme viimeiset lautaselliset juuri ennen kello kolmea, eikä seuraava enää saanut.

Lohikeitot tuotiin pöytään, mukana uunissa piipahtanutta ruisleipää, josta voi oli sulanut näkymättömiin.

Keitto ei ollutkaan kermainen vaan kirkas, mutta ei se mitään: lohta, perunoita ja makua oli runsaasti, ja erityisen paljon tuoretta tilliä.

Selvä hitti näytti olevan myös viitosen kahvi ja lohileipä.

Kala oli kuulemma kotoisin Norjasta, koska kalastaja Kari Lampisen rysät olivat hylkeiden vuoksi ylhäällä ja mies muutenkin muualla juuri nyt.

Rakennus näyttää vanhalta mutta on vuodelta 2013. Kahvilan yhteydessä myydään sesongin mukaan tuoretta ja savukalaa, tänään tarjolla on itse tehtyjä kalapihvejä ja Hangon läheltä hankittuja silakkapihvejä. Kuppila on auki ympäri vuoden, kesällä lisänä on terassi.

Kuusisen Kalamaja ei sijaitse Sapokassa vaan siitä eteenpäin samalla Kuusisen saarella, missä merivartioasemakin.

Kuusisen Kalamaja, Juha Vainion katu 95, 48100 Kotka

Aiheeseen liittyvät artikkelit

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa