Ruoka

Kokeile leipoa vaihteeksi Runebergin maustekakkua – Tänään juhlitaan kansallisrunoilijan päivää

Runebergin päivää vietetään tänään, tiistaina 5. helmikuuta. Johan Ludvig Runebergia pidetään Suomen kansallisrunoilijana.
Jaana Kankaanpää
Runebergin maustekakku on vaihtoehto perinteiselle tortulle.

Perinteinen runebergintorttu saa rinnalleen uusia vaihtoehtoja. Kokeile leipoa Suomen kansallisrunoilijan juhlapäivänä esimerkiksi maustekakkua.

Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä. Sen viettoon kuuluvat runebergin tortut, jonka reseptin uskotaan olevan Johan Ludvigin vaimon Fredrikan kehittämä.

Runebergin maustekakku

8 palaa

1 muna

1/2 dl sokeria

1/2 dl fariinisokeria

2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl mantelirouhetta

1 tl soodaa

1 tl piparkakkumaustetta

100 g voita

1 dl kermaviiliä

1 dl vadelmahilloa

Kostutus

1/2 dl kuumaa vettä

1/2 dl sokeria

2 tippaa karvasmanteliöljyä

Koristeluun

kotimaisia pakastevadelmia

1 dl tomusokeria

1/2 rkl sitruunamehua tai vettä

Vaahdota muna ja sokerit. Sekoita jauhot, mantelirouhe, sooda sekä piparkakkumauste keskenään. Lisää vaahtoon vuorotellen sulatetun voin, kermaviilin ja vadelmahillon kanssa.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20 cm).

Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa, tee leivinpaperista pitkiä suikaleita ja laita niitä tasapohjaiseen vuokaan. Saat kakun nostettua paperiliuskojen avulla. Voitele ja korppujauhota reunat. Paista uunin alaosassa 175 asteessa kypsäksi, noin 35 minuuttia.

Sekoita vesi, sokeri ja karvasmanteliöljy. Valele lientä hiljalleen tasaisesti pinnalle. Anna maustua seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Pursota koristeita kakun pinnalle. Nosta lopuksi pakastevadelmia koristeeksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen McDonald´s luopui häkkikananmunista: "Luopuminen on meille eettinen valinta”

Pihvin alkuperää ei pian tarvitse kysyä ravintolassa erikseen – Ensi viikosta alkaen se on ilmoitettava

Biojätteestäsi löytyy aarre: Käytetyt kahvinporot voivat korvata palmuöljyn

Snellman lähtee mukaan ravintolabisnekseen – Uusi paniniravintola aukeaa Tampereelle

Mainos: K-Ruoka

Nyt on viimeistään aika laittaa sima käymään – näin teet parhaan siman ikinä!

Vappu kolkuttelee tänä vuonna ovella jo melkein heti pääsiäisen jälkeen, ja vielä viimeisiä suklaamunia syödessä onkin aika laittaa vappusimat käymään!