Ruoka

Tuontisipseistä ja -kekseistä löytyi syöpäriskiä lisäävää akryyliamidia

Tulli antoi huomautuksen saksalaisten ja brittiläisten tuotteiden maahantuojille. Akryyliamidia muodostuu paistetuissa, runsaasti hiilihydraatteja sisältävissä elintarvikkeissa.
Evan-Amos/Wikimedia Commons
EU on asettanut akryyliamidipitoisuudelle suositusarvon, joka on perunalastuille 750 µg/kg. Tullilaboratorion tutkimuksissa perunalastuista löydettiin akryyliamidia 830–1200 µg/kg.

Tullilaboratorio löysi viime vuonna tutkimuksissaan yhdeksän elintarviketta, joissa akryyliamidipitoisuus oli kohonnut. Perunalastut ja keksit oli valmistettu Saksassa ja Britanniassa.

Tulli antoi maahantuojille huomautukset. Niiden mukaan valmistajan tulee kiinnittää akryyliamidipitoisuuksiin huomiota ja ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin saavuttaakseen EU:n raja-arvosuosituksen.

Tulli seuraa kyseisten elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuksia myöhemmistä tuontieristä.

Jos pitoisuus on korkea seurantanäytteissä, tuote voidaan hylätä mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttavana elintarvikkeena.

Akryyliamidi on yhdiste, jonka ruotsalaiset tutkijat tunnistivat paistetuista elintarvikkeista vuonna 2002.

Akryyliamidia muodostuu lähinnä uunissa tai rasvassa paistetuissa, runsaasti hiilihydraatteja sisältävissä elintarvikkeissa, joiden raaka-aineet, kuten viljat, perunat ja kahvipavut, sisältävät akryyliamidin esiasteita, kuten asparagiinia ja glutamiinia.

Akryyliamidin on todettu eläinkokeissa aiheuttavan syöpää. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa on määrittänyt akryyliamidin mahdollisesti syövän riskiä lisääväksi aineeksi.

EU on asettanut 2017 akryyliamidipitoisuudelle suositusarvot, jotka ovat perunalastuille 750 µg/kg, kekseille 350 µg/kg ja aamiaisviljavalmisteille 150 tai 300 µg/kg raaka-aineista riippuen.

Tullilaboratorion haaviin jääneissä kekseissä akryyliamidipitoisuus vaihteli välillä 360–640 µg/kg. Perunalastuista löydettiin akryyliamidia 830–1200 µg/kg.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pihvin alkuperää ei pian tarvitse kysyä ravintolassa erikseen – Ensi viikosta alkaen se on ilmoitettava

Biojätteestäsi löytyy aarre: Käytetyt kahvinporot voivat korvata palmuöljyn

Snellman lähtee mukaan ravintolabisnekseen – Uusi paniniravintola aukeaa Tampereelle

Linkosuon Leipomo lähtee valloittamaan Kiinaa ruis- ja kaurasipseillään: "Kiinnostus on jo nyt ollut suurta"

Mainos: K-Ruoka

Nyt on viimeistään aika laittaa sima käymään – näin teet parhaan siman ikinä!

Vappu kolkuttelee tänä vuonna ovella jo melkein heti pääsiäisen jälkeen, ja vielä viimeisiä suklaamunia syödessä onkin aika laittaa vappusimat käymään!