Ruoka

Voiko huippu-urheilija menestyä, vaikka hän ei söisi lihaa? Lääkäri vastaa

Huippu-urheilijan fyysinen kuormitus vaihtelee paljon eri lajeissa.
Satu Renko
Huippu-urheilijaksi voi päästä, vaikka ei söisikään lihaa. Kuvituskuva.

Lihakeskusliiton puheenjohtaja Peter Westerholm totesi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa torstaina, että hänen mielestään huippu-urheilija tarvitsee ilman muuta lihaa. Soijaa ja hernettä hän piti lihaa luonnottomampana proteiinin lähteenä.

Suomen Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen sanoo, ettei hän ottaisi asiaan yhtä jyrkkää kantaa kuin Westerholm. Hän myöntää kuitenkin, että lihaton ruokavalio vaatii suunnittelua, jotta urheilija saa riittävästi eri ravintoaineita.

"Kyllä urheilija pystyy myös kasviperäisellä proteiinilla saamaan elimistöönsä riittävät rakennusaineet. Sille ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa, että lihasyönti olisi välttämätöntä huippu-urheilijalle", Valtonen toteaa.

Jopa vegaanikin voi siis pärjätä urheilussa aivan huipputasolla. Ylilääkäri muistuttaa, että huippu-urheilijan fyysinen kuormitus kuitenkin vaihtelee paljon sen mukaan, missä lajissa hän kilpailee.

"Huippu-urheilija on aika laaja käsite, kun mietitään, minkälaista se kuormitus on", hän lisää.

Lihattoman ruokavalion suunnitteluun on tarpeen kiinnittää Valtosen mukaan erityistä huomiota lajeissa, joissa harjoituskuormitus kasvaa suureksi. Tällaisista lajeista hän nostaa esimerkiksi maastohiihdon.

Lue lisää:

"Punainen liha ei ole vaarallista" – Lihakeskusliiton puheenjohtajan mielestä huippu-urheilija tarvitsee ehdottomasti lihaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaupan hyllyssä on nyt myös värikkäitä kananmunia – suomalainen muna käy värjättävänä Saksassa

Hämeen maaseutunuoret muistuttavat kotimaisen ruuan arvosta: "Toivomme, etteivät vaalilupaukset jää tyhjiksi"

Leivo pääsiäispyhiksi ihanat herkut: sitruunakakkua, appelsiinitorttua ja pashakakkua

Osaatko leipoa vaaleaa juurileipää? – Näillä ohjeilla onnistut