Ruoka

Valmistaudu: Huomenna on kalakeittopäivä!

Helmikuun toinen tiistai on omistettu suomalaisten suosikkisopalle, kalakeitolle.
Riitta Mustonen
Kalakeittoon sopii kala kuin kala, vaikka savusilakat.

Kansallista kalakeittopäivää vietetään tiistaina 12.2. työpaikoilla, ravintoloissa, kouluissa ja kodeissa ympäri Suomen. Myös maailmalla monissa Suomen edustustoissa tarjotaan päivän kunniaksi kalakeittoa.

”Kalakeitto on ehkä monipuolisin kalaruoka. Se onnistuu kalasta kuin kalasta ja sopii arkeen ja juhlaan. Arkiruokailussa kalakeitto on pikaruokaa parhaimmillaan, ja juhlavampaan keittoon pitkään haudutettu liemi antaa unohtumattomat aromit”, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Kalakeittopäivään osallistuvat monet järjestöt ja yritykset. Kaupungeista kalasoppaa keittävät ainakin Helsinki, Espoo ja Rovaniemi.

Tänä vuonna kalakeittopäivä vie makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Lähes joka maasta ja kulttuurista löytyy oma kalakeittonsa ranskalaisesta bouillabaissesta tuliseen afrikkalaiseen tai mausteiseen aasialaiseen makuversioon.

”Meille suomalaisille tutun ja rakkaan, kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja, lainata vinkkejä muiden maiden keittiöistä tai kehitellä oma suosikkikalasoppa”, Partanen kannustaa.

Pro Kala kyseli Suomen edustustoista kalakeittomieltymyksiä. Kyselyn mukaan vieraille keitetään useimmiten perinteinen kermainen lohisoppa, joka saa yleensä ihastuneen vastaanoton.

Ravintolakoulu Perhossa tarjottiin kalakeittopäivän ennakkomaistiaisissa kirkasta silakkakeittoa. Sen valmistat seuraavalla ohjeella:

Kirkas silakkakeitto

Ainekset

200 g savustettua silakkaa

400 g ruodottomia silakkafileitä

400 g purjosipulia

400 g fenkolia

150 g pakasteherneitä

3 dl valkoviiniä

2,5 l vettä

1 rkl fenkolin siemeniä

1 rkl kokonaisia maustepippureita

50 g tilliä

voita

Leikkaa purjo suikaleiksi ja kuutioi fenkoli. Kuullota ne voissa. Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua ja lisää vesi.

Kääri kuivamausteet harsoliinaan ja lisää ne keittoon. Keitä 10 minuuttia.

Nylje silakkafileistä nahka irti ja paloittele fileet. Paloittele savusilakat.

Lisää kalat ja pakasteherneet keittoon ja ota liedeltä lämpö pois.

Anna hautua hetki ja lisää tilli.

Pro Kala on koonnut reseptejä ja vinkkejä Kalakeittopäivän sivuille osoitteeseen https://www.prokala.fi/kalakeittopaiva/

Oman kalakeittohetken ja herkullisimman ohjeen voi jakaa somessa tunnuksella #kalakeittopäivä

Kalakeittopäivän tunnelmia voi jakaa myös tapahtuman omalla Facebook-sivulla https://www.facebook.com/events/301508514042674/.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa

Välipala pelastaa koululaisen pitkät iltapäivät – Asiantuntija vinkkaa suosikkivälipalansa, josta saa puhtia läksyjen tekoon

Suomalaisolut valittiin Lontoossa maailman parhaaksi

Suomalaistutkimus: Riskiryhmään kuuluvilla, runsaasti viljaa syövillä lapsilla on muita suurempi riski saada diabeteksen esiaste