Ruoka

Teknologiayhtiö ennustaa: Nämä viisi asiaa muuttavat ruuantuotantoa ja elintarvikkeiden jakeluketjua lähivuosina

Seuraavien viiden vuoden aikana maapallon väestön määrä ylittää kahdeksan miljardin rajan, ja samalla ihmiskunnan ruuantarve kasvaa entisestään.
Lari Lievonen
Tekoäly pystyy teknologiayhtiö IBM:n ennusteen mukaan tulevaisuudessa ennustamaan tarkasti kasvamassa olevan sadon määrän.

Teknologiayhtiö IBM:n tutkijat ovat luoneet viisi skenaariota, jotka vaikuttavat seuraavien viiden vuoden aikana ruuan tuotantoon ja elintarvikkeiden jakeluketjuun.

Tutkijat huomauttavat, että seuraavien viiden vuoden aikana maapallon väestön määrä ylittää kahdeksan miljardin rajan, ja samalla ihmiskunnan ruuantarve kasvaa entisestään. Näin ollen viljelijät tarvitsevat keinoja maksimoida sadon, jotta ruokaa saataisiin mahdollisimman monille.

Tekoäly pystyy ennusteen mukaan tulevaisuudessa ennustamaan tarkasti kasvamassa olevan sadon määrän. Sen pohjalta tehtävä arvio sadosta saatavasta tuotosta voi toimia pankeille ja muille lainanmyöntäjille datana, jonka perusteella ne voivat myöntää maanviljelijöille toiminnan laajentamiseen tarvittavaa lainaa.

Tulevaisuudessa kaikki osapuolet kunkin elintarvikkeen jakeluketjussa tulevat myös tietämään tarkalleen, kuinka paljon raaka-aineita täytyy viljellä, tilata ja toimittaa. Läpinäkyvyyttä ja tiedonkäsittelyä nopeuttava lohkoketjuteknologia takaa mahdollisimman tuoretta ruokaa kuluttajien ostoskärryihin, jolloin ruokajätteen määrä vähenee.

Elintarvikeviranomaiset saavat ennusteen mukaan mahdollisuuden käyttää miljoonia mikrobeja suojelemaan sitä, mitä syömme. Näitä mikrobeja istutetaan elintarvikkeisiin tiloilla, tehtaissa ja ruokakaupoissa. Uuden teknologian ansiosta niiden geneettistä koostumusta voidaan analysoida kustannustehokkaasti ja mikrobit kertovat meille paljon ruuan turvallisuudesta.

Lähivuosien aikana maanviljelijät, ruoanjalostajat, päivittäistavarakaupat ja kuluttajat pystyvät lisäksi havaitsemaan helposti mahdolliset ruuansaastuttajat, kuten salmonellan tai kolibakteerin. Tekoälysensensorit nimittäin analysoivat tulevaisuudessa ruuan, ja analyysin tulokset voi tulkita älypuhelimen näytöltä.

IBM:n tutkijat ennustavat myös, että uudet valmistusteknologiat ja keksinnöt syrjäyttävät muovin käyttöä maailmanlaajuisesti. Heidän ennusteensa mukaan muovia pystytään tulevaisuudessa kierrättämään kemiallisen prosessin avulla huomattavasti nopeammin kuin nykyään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hämeen maaseutunuoret muistuttavat kotimaisen ruuan arvosta: "Toivomme, etteivät vaalilupaukset jää tyhjiksi"

Leivo pääsiäispyhiksi ihanat herkut: sitruunakakkua, appelsiinitorttua ja pashakakkua

Osaatko leipoa vaaleaa juurileipää? – Näillä ohjeilla onnistut

Joka kolmas aikuinen grillaa – useimmiten yhä makkaraa