Ruoka

Lounasravintoloista tunnettu Sodexo lupaa vähentää päästöjään 34 prosenttia: "Kasvisruoka ensimmäiseksi tarjoilulinjaan"

Ravintolaketjulla on Suomessa noin 40 000 päivittäistä asiakasta.
Jaana Kankaanpää
Laadukkaasti ja monipuolisesti rakennettu, pääosin kasvipohjainen ruokavalio on kustannuksiltaan samanhintaista, jopa hieman kalliimpaa kuin vastaava liharuokavalio, Sodexolta kerrotaan.

Sodexon kestävän kehityksen Better Tomorrow 2025 -ohjelman yhtenä keskeisenä päämääränä on ympäristökuormituksen vähentäminen ja hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen 34 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Ravintolaketjulla on Suomessa noin 40 000 päivittäistä asiakasta. Tärkeimmät keinot leikata päästöjä ovat ruokahävikin vähentäminen ja kasvispohjaisten ruokavaihtoehtojen tarjoaminen, ruokapalveluiden johtaja Ritva Seppälä Sodexo Nordicsilta kertoo.

"Loppujen lopuksi asiakas päättää miten annoksensa koostaa, mutta voimme tukea kestäviä valintoja esimerkiksi sijoittamalla kasvisruoan ensimmäiseksi tarjoilulinjaan tai sijoittamalla lisäkesalaattipöydän ennen lämmintä ruokaa."

Esimerkiksi jos kaikki Sodexon ravintoloissa ruokailevat noin 40 000 asiakasta korvaisivat kolmanneksen annoksensa punaisesta lihasta palkokasveilla, voisimme yhdessä säästää yli 12 miljoonaa kiloa hiidioksidipäästöjä vuodessa, Seppälä kuvailee.

"Tämä on sama määrä kuin keskimäärin yhden asunnon energiankulutus 982 vuotena tai että ajaisi henkilöautolla pysähtymättä 57 vuotta."

Kasvisruokareseptejä Sodexo on kehittänyt vuodesta 2010 alkaen. Niitä tulee koko ajan lisää.

"Pohjoismaissa naudanlihan käyttömme on vähentynyt neljä prosenttia vuosina 2017–2018. Toteutamme myös jatkuvaluonteista kampanjaa, jossa myymme lounaalta mahdollisesti jäänyttä ylijäämäruokaa edulliseen rasiahintaan", Seppälä kertoo.

"Kampanjoimalla nostamme kasvispohjaisia ruokavaihtoehtoja ja kannustamme asiakkaita testaamaan uutta vegaanireseptiikkaamme."

Kasvisruokaa pidetään edullisena, mutta mielikuva ei pidä kaikilta osin paikkaansa. Laadukkaasti ja monipuolisesti rakennettu, pääosin kasvipohjainen ruokavalio on kustannuksiltaan samanhintaista, jopa hieman kalliimpaa kuin vastaava liharuokavalio, Sodexolta kerrotaan.

"Lähtökohtaisesti olemme kuitenkin lähteneet ruokalistasuunnittelun näkökulmasta siitä, että lihan korvaaminen kasvispohjaisilla proteiininlähteillä ei lisää merkittävästi kustannuksia asiakkaalle. Kun kasvispohjaisten ja etenkin vegaanisten tuotteiden kysyntä ja tarjonta kasvaa, markkinahinnoissa päästään varmasti kohtuulliselle tasolle", Seppälä kuvailee.

Sodexo kantaa vastuunsa ympäristön kuormituksesta ja sen pienentämisestä myös luopumalla kertakäyttöisistä muovituotteista ja vähentämällä energian ja veden kulutusta.

"Pienennämme vesi- ja hiilijalanjälkeämme kannustamalla ja kouluttamalla henkilökuntaa organisaation jokaisella tasolla veden ja energian kulutuksen vähentämiseen. Jos toimipaikassa on ravintolakohtainen energiamittari, niin mittaamme energian ja lämpimän veden kulutusta toimipaikkakohtaisesti ja pystymme seuraamaan toimenpiteidemme tehokkuutta", laatu-, työturvallisuus- ja ympäristöjohtaja Per Liljedahl kertoo.

"Vähennämme siivousaineiden pakkausmateriaalia käyttämällä pesuainetiivisteitä. Siivousaineiden, -välineiden ja -koneiden oikea käyttötapa ovat päivittäisessä siivouksessa tärkeimmät ympäristön kuormitukseen vaikuttavat seikat."

Myös pesuaineiden annostelua seurataan ja kulutusta säädetään tarpeen mukaan.

"Seuraamme siivousaineiden käyttömääriä varastokirjanpidon kautta sekä puhdistustulosta ja siisteystasoa esimiehen valvonnan, aluepäällikön tekemän tarkastuksen ja sisäisten auditointien avulla. Keittiössä ja ravintolasalissa käyttämissämme pesuaineissa on Pohjoismainen ympäristömerkki."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti