Helsinki ei päättänytkään vielä puolittaa lihansyöntiä – kaupunginhallitus valmistelee uutta esitystä - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Helsinki ei päättänytkään vielä puolittaa lihansyöntiä – kaupunginhallitus valmistelee uutta esitystä

Valtuusto palautti aloitteen kaupunginhallitukseen, ja siitä päätetään lopullisesti myöhemmin.
Kari Salonen
Lihansyönti puhuttaa Helsingissä. Kaupunginvaltuuston kokouksissa tarjotaan edelleen lihaa.

Helsingin kaupunginvaltuuston keskiviikkoillan kokouksesta seurasi somehämmennys: vihreiden valtuutettu Emma Kari twiittasi illalla näin: "Helsingin valtuusto hyväksyi juuri niukasti aloitteen liha ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta ilmastosyistä! Aloitetta vastustivat kokoomus, persut ja enemmistö demareista. Ruoka aiheuttaa viidenneksen kulutuksen hiilijalanjäljestä. Helsinki toimii ilmaston puolesta!"

Keskustalaisen valtuutettu Terhi Peltokorven mukaan päätös ei mennyt ihan näin.

"Aloite ei mennyt läpi, vaan se palautettiin kaupunginhallituksen valmisteluun. Lopullinen päätös tehdään siis myöhemmin."

Näin kerrotaan myös Helsingin kaupungin verkkosivuilla.

Valtuusto palautti aloitteen, koska kaupunginhallituksen vastaus ei tyydyttänyt. Valtuusto halusi enemmän tietoa esimerkiksi siitä, kuinka aloitteen vaatimukset käytännössä toteutettaisiin eri toimialoilla eli suunnitelmaa.

Aloitteesta äänestettiin pitkän keskustelun jälkeen, ja kaikki muut ryhmät jakautuivat, paitsi vihreät ja vasemmistoliitto, jotka kannattivat sen palauttamista uudelleen valmisteluun. Myös Peltokorven oma ryhmä hajosi, sillä toinen keskustalainen, Laura Kolbe, olisi hyväksynyt aloitteen ja kaupunginhallituksen vastauksen sellaisenaan. Näin lienee toiminut moni muidenkin puolueiden edustaja.

Aloite käsitellään uudelleen ja siitä päätetään myöhemmin, kun kaupunginhallituksen uusi vastaus tulee.

Vihreiden Atte Harjanteen aloitteessa esitettiin, että kaupunki ottaisi tavoitteekseen puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutuksen kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä. Perusteluna oli ilmastonmuutos ja Helsingin kaupungin strategia, jossa se linjaa "ottavansa vastuunsa ilmastomuutoksen torjunnassa vakavasti ja torjuvansa ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti".

Mieleen voi tulla, että vihreiden aloite on viherpesua, sillä Helsinki tuottaa energiastaan ylivoimaisesti suurimman osan fossiilisilla polttoaineilla, maakaasulla ja kivihiilellä.

"Ei tämä ole viherpesua, sillä tekoja voi tehdä eri osa-alueilla. Meilläkin omakotitalo lämpiää maalämmöllä, ja kotona on kolme vegaania", Peltokorpi sanoo.

"Mutta on hyvä, että maan hallitus teki päätöksen kivihiilen kieltämisestä. Kyllähän se pakottaa Helsinginkin etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja, kun ei niitä omin päätöksin ole tullut."

Vuonna 2010 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että valtuusto syö vastakin lihaa, vaikka koululaisille päätettiin perustaa kerran viikossa kasvisruokapäivä. Peltokorven mukaan valtuutetut maksavat kokouksen yhteydessä syömästään ruuasta 12,90 euroa, ja tarjolla on sekä liha- että kasvisruokaa. Ruokailu on vapaaehtoinen.

MT tavoitteli Emma Karia puhelimitse torstaina, mutta ei saanut tätä kiinni.

Otsikkoa tarkennettu 14.2.2019 klo 13:14, Helsingin kaupunginhallitus jatkaa asian käsittelyä.

Lue myös:

Helsinki vastustaa kivihiilen korvaamista bioenergialla – "Sipilä, Orpo ja Terho ovat tässäkin asiassa väärässä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Mehu ja ketsuppi tehdään raaka-aineista, joita ei toivota edes olevan – "Jos tuote loppuu hyllyltä, niin sehän on vain hyvä asia"

Suurin osa aikoo valita ravintolassa punaista lihaa niin kuin ennenkin, mutta broileri on vahva haastaja